fbpx

Vágják a sörárpát a németek, lesz mit a korsóba tölteni

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 31.

Elkezdődött a tavaszi árpa betakarítása Németországban. Az időjárás változékony, csak rövid időablakok nyílnak a cséplésre. Az esők kilúgozták a szemeket, de a mennyiség bőséges.

sörárpa
Jó termésátlagokkal, de gyenge fehérjetartalommal aratják a tavaszi árpát Németországban
(forrás: saatbau.com)

Bőséges mennyiség, gyenge minőség

Míg az őszi árpa hozamai gyengébbek voltak a megszokottnál, addig a tavaszi árpa az eddigi eredmények szerint átlagos vagy átlag feletti termésátlagokkal jön le a táblákról – állítják Münchenben, a sörgyártás fellegvárában. A fehérjetartalom alacsony vagy nagyon alacsony besorolást kapott a sok eső miatt. A söripar a túl kevés fehérjét sem kedveli, mert ilyenkor az árpa enzimszegény, és az élesztőbaktériumoknak túl kevés nitrogén áll a rendelkezésükre.

Feljavítható

Az aratás az elhúzódó tavaszi vetési időszak miatt egészen augusztus közepéig eltarthat. Mivel az esők már az őszi vetést is hátráltatták, így tavaszi kalászosból került több a földbe. A tavaszi árpa területe azonban nem az őszi árpa rovására bővült, hanem búzából lett kevesebb (-8%). A tavalyinál 13%-kal nagyobb területet foglalt el most a sörárpa, összesen 363 ezer hektáron folyik a betakarítása. Mivel a sörárpa egy részét ősszel vetik, így bőséges alapanyaga lesz a sörfőzdéknek, amit azonban fel kell javítaniuk magasabb fehérjetartalmú árpaszemekkel.

A nedves és meleg időjárás velejárója, hogy a gombás fertőzések is erősek voltak idén, a védekezések pedig nem mindig az optimális időben valósultak meg. Bajorországban leginkább a ramuláriás betegségnek kedvezett az időjárás. A búza pedig feltűnően fuzáriumos lett. (Lásd még: Búza, árpa, repce: kevesebb és rosszabb a német termés.)