fbpx

Megfeleződik az osztrák almatermés

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 31.

A tavaszi mínuszok megfelezték az osztrák almatermést. A bajt az okozta, hogy a korai és nagyon meleg kitavaszodást érzékeny fenológiai fázisban követte egy tartósan fagyos időszak.

almafa
Nem sok termés lesz az osztrák fákon (fotó: Horizont Média)

A február melegebb volt, mint az április

Az Agrarmarkt Austria elemzője, Arthur Jorda-Renhardt szerint Ausztriában a 2024 tavaszán bekövetkezett szélsőséges időjárási események miatt az idei almatermés igen súlyos károkat szenvedett el, és az előző évi 111 ezer tonnás volumen után 60-70 ezer tonna körüli betakarított mennyiséggel lehet csak számolni – összegez a FruitVeB. Mint azt a grafikon is mutatja, az osztrák almatermelés egy jó évben a 150 ezer tonnát is átlépi.

osztrák almatermés
Forrás: FruitVeB

A különösen meleg évkezdetet (január, február és március) szélsőséges fagyok követték. A mintegy három héttel korábban induló vegetáció miatt az április 16-tól egy héten át tartó fagy súlyos károkat okozott, különösen a csonthéjasokban és almatermésűekben. Ágazati becslések szerint a teljes gyümölcstermő terület 50%-a érintett Ausztriában.

A belföldet még kiszolgálják vele

A legérintettebb tartomány a gyümölcstermesztés fellegvára, Stájerország. (Itt szüretelik az osztrák almatermés bő 70%-át.) A stájer gyümölcstermesztésben 2016 óta ez a legsúlyosabb káresemény, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi becslések szerint a 2024-es osztrák almatermés nem fogja meghaladni a 2017-es szintet (67 ezer tonna).

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belföldi piac ellátáshoz még mindig lesz elegendő alma, de exportra már csak igen korlátozott mértékben lesz lehetőség. A drámai helyzet miatt Ausztria már korábban rendkívüli támogatásért folyamodott az Európai Bizottsághoz.

Lásd még a témában: A szokásosnál is pesszimistábbak a lengyel almatermelők.