fbpx

A hazai piac tele, a dinnyénknek máshol kellene hódítania

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 27.

A magyar görögdinnye-terület épp csak visszakapaszkodóban van a történelmi mélypontjáról, de a hozamaink és a fajtáink jók. Amikor a dél-európai dinnye lecseng, van helyünk a külpiacon. Igaz, egyre nehezebb a dolgunk.

dinnye válogatás
Válogatják a dinnyét Dombegyházán (fotó: Horizont Média)

Jó termésünk van

Az idei dinnyeszezon a szokásosnál körülbelül 10 nappal korábban indult Magyarországon. A hozamok alapvetően megfelelően alakultak. A minőséggel sem volt probléma, de a nagy meleg miatt az atkák elleni védekezés a szokásosnál nehezebb volt. A júliusi hőség jelentős károkat okozhatott azokban az állományokban, amelyekben a lomb nem volt elegendő, így nem védte a napsugárzástól a termést. A dinnyék pulton tarthatósága megfelelő – összegez a FruitVeB.

A dinnyefélék fogyasztása Európában csökkenést mutat, hazánkban stagnál (10 kg/fő/év körül). Az exportpiacokon még lenne lehetőség arra, hogy a 20 évvel ezelőtti helyünkre visszakerüljünk, ehhez az árualapunk idén is adott.

A külpiacban bízunk

Ezzel kapcsolatban megjegyezzük, hogy a 10 évvel ezelőtti számokhoz is nehéz is visszatérni, bár a hozamok örvendetesen javultak az utóbbi pár évben: hektáronként 31 tonnáról 40 tonnára nőttek a KSH adatai szerint. A görögdinnye termőterülete 10 évvel ezelőtt még 6 ezer hektár volt, 2022-ben viszont 2500 hektárral történelmi mélypontra ért. Az össztermés 101 ezer tonna volt – csaknem megfeleződött a korábban megszokott, 180-190 ezer tonnás mennyiség.

Innen kellett visszakapaszkodnia a termelésnek. Az erősödő piaci konkurencia ellenére tavaly és idén is növekedett a dinnyetermesztési kedv és ezzel a növény területe is; már 3300 hektárnál járunk. Ez nagyjából 140 ezer tonnás termést jelenthet majd a hivatalos statisztikában, amiből legalább 40 ezer tonnát el lehet és kell helyezni a külpiacokon.

Kérdés, hogy az európai fogyasztás csökkenésével van-e még hová visszatérni? Időközben az ukrán dinnyetermelés is áthelyeződött a háborús Herszonból az ország középső részébe. A kínálat növekedését nemcsak ez okozta, hanem a hőstressz is, ami miatt összeértek a fajták és a különböző ültetési idők. Így most csak 43–120 forintnak megfelelő összeget ér a dinnye az ukrán nagybani piacon. A magyar árszint a nagybanin 250–300 forint. Romániában az utóbbi években szintén erősen fejlesztették a dinnyetermesztést, itt a termelői árak járnak 47-50 forint körül, és ennek szintén az időjárás az oka.