fbpx

Meglepő: mennyiségre kiváló búzatermést arattunk

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 26.

Az aratás előtt mintegy másfél hónappal a repcét szemre jobbnak látták a gazdálkodók, mint amit aztán mérleg mutatott. Talán ezért is lettek óvatosabbak a becsléseikben, mire eljött a búza aratása. Jóval pesszimistább várakozásokkal indultak a táblákra, mint amit végül az eredmények visszaigazoltak. Az adatok szerint az elmúlt 12 évben csak egyszer fordult elő, hogy több búzát arattunk egy hektárról. A minőség már más kérdés.

búza
Több lett a vártnál (fotó: Horizont Média)

Kalászosok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján az őszi búza aratása gyakorlatilag lezárult. Az idei 864,5 ezer hektáros területen az országos termésátlag 5,8 t/ha körül alakul. Ez az érték meghaladja a tavalyi termésátlagot – és sokkal jobb attól, mint amire maguk a gazdálkodók másfél hónappal ezelőtt számítottak. Akkoriban minden termelő a tavalyitól egy kicsivel rosszabb terméssel kalkulált, ami alapján 5,5 t/ha-ra vártuk az országos átlagot.

búza termésátlag
Forrás: KSH

Mivel a hozamok a vártnál jobbak, a kis terület ellenére is sikerült összehozni egy átlagos nagyságú országos termést, 5 millió tonnát. A belső felhasználás 3 millió tonna. „Az étkezési minőségű kategóriába sorolható termés elegendő az 1,1 millió tonna körüli hazai éves őrlési szükséglet kielégítésére” – fogalmaz a jelentés, amiből az sejthető, hogy a malmi kategórialegfeljebb a termés 30%-át adja. A legmagasabb termésátlagokat (6,8 t/ha) Baranya, Tolna és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat (5 t/ha körül) Pest, Nógrád és Bács-Kiskun vármegyékből.

Az őszi árpa betakarítása fejeződött be legkorábban. A korábbi évekhez képest kisebb területen (260 ezer hektár) 5,7 t/ha-os hozam alakult ki, ami 3,7%-kal magasabb a tavalyi értéknél, és lényegében megegyezik az elmúlt öt év átlagával. Az egyes vármegyék között lényeges eltérések vannak. A dunántúli vármegyék jellemzően kedvezőbb, míg a közép-magyarországi és egyes dél-alföldi vármegyék gyengébb hozamokat produkáltak, amit döntő mértékben az időjárási tényezők okoztak. Az összes őszi árpatermés megközelíti az 1,5 millió tonnát, ami bőven fedezi az éves kb. 1 millió tonnás hazai felhasználást.

A tavaszi árpa, rozs, zab és tritikálé betakarítása is csaknem a végéhez ért. A véglegesnek minősíthető adatok alapján a rozsnál 2,9 t/ha, a tavaszi árpánál 4,7 t/ha, a tritikálénál 4,3 t/ha, a zabnál pedig 3 t/ ha a termésátlag, amelyek nagyrészt megfelelnek az elmúlt évek átlagos értékeinek.

Repce

A repce aratása is már régen befejeződött. Az országos termésátlag 2,5 t/ha körül alakult, ami kifejezetten gyenge, a 2022. és 2012. évi évekéhez mérhető. A MezőHír május elején készült körképében a termelők ennél optimistábbak voltak a kilátásokat illetően, így az országos termést 470 ezer tonnára becsültük. Ez nem jött össze, a 174 ezer hektáros terület mellett az össztermés 432 ezer tonna körüli lett.

repce termésátlag
Forrás: KSH