fbpx

Abnormálisan meleg van Európában és Kanadában

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 20.

A meleg önmagában nem akkora baj, ha rendszeres időközönként esők is érkeznek mellé. Itthon súlyos aszályhelyzet bontakozott ki az Alföldön. A világ többi részét is érte termésveszteség, de nem annyira rossz a helyzet, mint amilyennek Magyarországról nézve látszik.

aszály kukorica
Ilyenek voltak a táblák 2022 júliusában. Bács-Kiskunban most is nagyon rossz a helyzet
(fotó: Horizont Média)

Magyország kimarad a nagy esőkből

Az elmúlt napokban egy Európa északi részéről dél felé mozgó ciklon esőzéseket hozott Romániába, Bulgáriába és Moldovába, valamint Ukrajna északi és középső részébe, ami a 38-40 fokos hőséget 28-35 fokra csökkentette. Ám azokon a területeken, ahol nem esett az eső, egyre kevesebb esélye van a kukorica csőképzésének, és stresszelt a szója és a napraforgó is. Északnyugat-Európa, ahonnan végre elvonultak az esőfelhők, folytathatja az aratást.

Hazánkban a következő hétben tovább száradnak a talajok, talán csak Tolna lesz kivétel. Romániában, Bulgáriában, Dél-Olaszországban és Görögországban folytadódnak az esőzések, és javul a már kilátástalannak tűnt helyzet. Az észak-olasz és bajor területekre jelzett víztöbblet már nem hiányzik a térségnek.

talajnedvesség EU
Forrás: wxmaps.org

A pillanatnyi aszálytérkép szerint a legutóbbi napok esőiből Északkelet-Magyarország profitált a leginkább, míg az Alföld kiterjed részén kritikus a helyzet.

aszálytérkép
Forrás: met.hu

A globális terméskilátások alapvetően nem rosszak

Kelet-Ukrajnában és az Orosz Föderáció délnyugati részén továbbra is száraz és meleg időjárás uralkodik. Az előrejelzések szerint a jövő héten szórványos esők érkeznek. Az Orosz Föderáció keleti részén több csapadék hullott és normálisnak mondható a hőmérséklet, így a tavaszibúza-állományok jó állapotban vannak. (Az orosz búzaterület 30%-át vetik el tavasszal.)

A kanadai prérin pedig a hosszan tartó esős és hideg időjárás után 30 fokra melegedett a léghőmérséklet. Ez felgyorsítja a repce és a tavaszi búza fejlődését. A következő napokban záporok is előfordulnak, de a délnyugati tájakon marad a szárazság.

Egy ciklon záporokat és zivatarokat hozott az Egyesült Államok középnyugati, középső és déli síkságaira, ami elősegíti a jó szója-, kukorica- és tavaszibúza-termést. A jövő héten emelkedik a hőmérséklet, de az eső csökkenti a meleget és a növények stresszét.

Argentínában egy hét fagyos időjárás után, ami kedvezőtlenül érintette a búza vetését, a jövő héten visszaáll a normál hőmérséklet, és megszűnnek az esők. Az országban befejeződik a kukorica betakarítása.

Brazíliában a száraz időjárásnak köszönhetően a kukorica betakarítása dupla olyan gyorsan halad, mint tavaly. A terület 75%-án már javában zajlik a munka, a termésmennyiséget pedig feljebb korrigálták.

Ausztráliában az időjárás kedvez az őszi búza, az árpa és a repce fejlődésének, a jövő héten kiadós esők érkeznek a kontinensre.

Lásd még a témában: Lejjebb korrigálták a magyar kukoricatermést.