fbpx

Már 477,5 eurót ér az augusztusi repce Párizsban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 09.

10 nappal ezelőtt azt írtuk, hogy 460 euró környékén stabilizálódott a repce ára, ám azóta is tovább emelkedik.

A repce árára kihat a biodízel iránti növekvő igény és általában a növényi olajok ára, ami szintén emelkedik, mivel Indonézia pálmaolajgyártása csökken, és Brazíliából is rossz híreket hallani a szójatermesztésről.

Az EU repcetermését az EU Bizottság áprilisban 19,4 millió tonnára becsülte, ami kevesebb lett volna a tavalyi, 19,8 millió tonnás eredménytől. A francia Strategie Grains a hónap végén már csak 18,1 millió tonnányi betakarítható repcével számolt az EU-ban. Az ötéves átlag 17,8 millió tonna, ettől tehát még jobb lehet az idei termés, de mindenképpen csalódást keltő a 2023. évi betakarítás után.

Egyedüli árcsökkentő tényező a kőolaj árának esése, ami már 82,1 dollárnál jár hordónként.

Az augusztusi határidős repce jegyzése kisebb szünetekkel szinte folyamatosan drágul a párizsi tőzsdén, már 477,5 €/t-nál jár (186 ezer Ft).

repce jegyzése
Forrás: barchart.com

A kanadai repce novemberi ára a winnipegi tőzsdén 677,9 kanadai dollár/tonna, ami 460,9 eurónak (180 ezer Ft) felel meg. Ilyen áron nincs esélye eljutni Európába. Az ukrán repce jelenlegi, kikötői ára ennél 100 euróval olcsóbb tonnánként (140 ezer Ft). Mivel a szállítási költségek nem sokat mérséklődtek, a magyar repce jó pozícióból startolhat az európai piacon.

CÍMKÉK