fbpx

Hiába az AÖP, bedőlt a lombtrágyák forgalma

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 01.

Két év drasztikus áremelkedés után a gazdálkodók a növényvédő szereken és egyéb hozamfokozó készítményeken is spórolni kezdtek. Főként a lombtrágyáknak nem látták értelmét.

permetezés
Tavaly nemcsak a lombtrágyák, a rovarölő szerek is elhagyhatóak voltak (fotó: Horizont Média)

22%-kal kevesebb készítményt vásároltak

Magyarországon a herbicidek ára évente nagyjából 2-3 százalékkal emelkedik, 2022-ben azonban több mint 22 százalékot ugrott, amit tavaly további 20 százalékkal fejelt meg. Két év leforgása alatt több mint 46 százalékkal drágultak a növényvédő szerek és hozamfokozók. 2023-ban a gyomirtó szerek átlagára 17,3, a gombaölő szereké 29,4, a rovarölőké és az egyéb szereké 15 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben. Bár a termelési ráfordításokból a növényvédő szerek csak 7 százalékot tesznek ki, a drágulás mértéke erősen visszafogta a vásárlásokat. A kifizetett szermennyiség 22 százalékkal zsugorodott egy év alatt. Ezen belül az „egyéb szerek” kategóriában volt a legnagyobb a visszaesés.

40%-kal kevesebb hozamfokozó és egyéb szer

Az „egyéb” kategóriába a rágcsáló- vagy csigairtók éppúgy beletartoznak, mint a tapadásfokozó anyagok, a lombtrágyák, talajkondicionálók és a biológiai készítmények is. Bár tavaly óriási pocokinvázió volt az Alföldön, a kategória forgalmi adatai leginkább a hozamfokozók és rágcsálóirtók keresettségén múlik. Annak ellenére, hogy az agro-ökológiai programban (AÖP) sokan bevállalták, hogy a területük felén alkalmazni fognak mikrobiológiai készítményeket vagy növénykondicionálókat, az „egyéb” szerekből végül 40 százalékkal kevesebb fogyott.

A második legnagyobb mennyiségi visszaesés a rovarölők terén volt megfigyelhető (-23,6%), mivel két év aszály után csekély volt rovarnyomás 2023-ban. Gyomirtókból is kevesebb fogyott (-16,3%). Legkevésbé a gombák elleni megelőző védelmen mertek spórolni a gazdák (-5-6%), amiben a csapadékosabb tavasz és a 2022-ben átélt, súlyos fertőzések emléke is közrejátszott.

A legnagyobb mennyiségben gyomirtó szereket vásárolnak a gazdaságok, jellemzően annyit, mint rovar- és gombaölőt együttesen. A hozamfokozók eladott mennyisége az évek során növekvő tendenciát mutatott. A „gazdag” években, mint például a csúcstermést hozó 2016 után, már annyit lehetett értékesíteni belőlük, mint gyomirtókból. A 2023-as év nyomorúságát jól jelzi, hogy az „egyéb” kategóriájú készítményekből csak fele annyit vásároltak, mint gyomirtót. A termények piaci ára alapján a gazdák nem érezték úgy, hogy megtérülne ez a befektetés.

növszer értékesítés