fbpx

Sor- és sorközművelés bio-szőlőültetvényekben

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 29.

Az egyre jobban fogyó fosszilis energiakészletekről szóló figyelmeztetésekkel szinte egy időben kezdődött el a mezőgazdasági termelés bio irányvonalának népszerűsödése.

A bioművelés kizárólag természetes biológiai hatóanyagokkal történő kezeléseket jelent. Arra kell törekedni, hogy a talaj egyensúlyát megtaláljuk, a benne termesztett növénnyel és a természetes gyomflórával egyetemben. A betegségek elleni védekezés is természetes anyagokkal történhet. A növényvédelemben az elemi kén, különböző rézkészítmények és növényi kivonatok segítenek. A tápanyag-gazdálkodásban ásványi anyagokkal találkozhatunk, és a lombtrágyázás is népszerűvé, elfogadottá vált.

 

Clemens ECO ROLL

 

Az ökológiai művelésmód legismertebb területe a zöldség-, gyümölcstermesztés, hiszen ezeket a termékeket általában tovább feldolgozás nélkül, közvetlenül fogyasztjuk.

Hazánkban is egyre több szőlőterületet állítanak át a bioművelésre. A bio-szőlőtermesztésnél is a legfontosabb és legnehezebb feladat a hasznos élőszervezetek betelepítése és megvédése.

Nyugaton a biogazdálkodás már a 2000-es évek elején indult el. Az átállással mindenkinek vannak gondjai, hiszen egy teljesen újfajta eljárást kell bevezetni, ráadásul az információk sem elégségesek. Még nem alakult ki egységes művelési, termesztési és védekezési eljárásmód, ezért sokan saját tapasztalatok alapján dolgoznak és kísérleteznek. A gazdák annak reményében álltak át a bioművelésre, hogy a biotermékeiket jobb piaci pozíciók fogadják. Jelenleg ezt az előnyt a magyar piac még nem igazolja vissza, de e termékek jelenléte a marketingen belül sokat nyom a latban.

A gépipar is követi az új igényeket, így megjelentek az ehhez kapcsolódó első munkagépek.

Ebben a cikkben a bio-szőlőültetvények gépi sor- és sorköz művelésével foglalkozunk.

A bioültetvények zöld talajtakarását kétféleképpen érhetjük el. Természetes gyomflórával, vagy kevert magok vetésével. A vetett talajnak több előnye is van. A vetés gyökerei kevesebb tápanyagot fogyasztanak, mint a meghagyott gyomflóra, valamint a növényzet gyorsabb, szabályozottabb, egységesebb növekedésű.

A vetéshez a KMS Rinklin fűmag-vetőgépét javasoljuk, amely mechanikus vezérlésű, a fűmag mennyiségét a magok fajtájától és méretétől függően állíthatjuk. A talajt lándzsás rugózott tagokkal fellazítja, a magokat a talajba vezeti, és a végén egy tömörítőhengerrel lezárja a friss vetést.

 

A Fischer Twister gépen a vízszintes rotoron gumiszálak és műanyag szálak vegyesen helyezkednek el

 

A tavasz megindulásával a gyomok, fűfélék is igyekeznek maguknak teret nyerni. Ezt a növekedést folyamatosan szabályozni szükséges. Több lehetőség van erre. Kaszálás, mulcsozás vagy a gyomok szárainak törése, sértése.

A sorkaszák közül a Fischer cég több típusa is ajánlható. A hidraulikus munkaszélesség-állítással rendelkezők közül a GL4 a teljes sort és a tőközt is vágja, a BV típus csupán a sort kaszálja. A GL 2 fix típusok egyszerűbbek, de erősek és kedvezőbb árfekvésűek.

Ne feledkezzünk meg a vízszintes tengelyű zúzógépekről sem. A Faustinitől az FTP/FTM sorozat tagjait ajánljuk, amelyek már bizonyították megbízhatóságukat.

Új technikaként jelentkeztek évekkel ezelőtt a speciális roncsoló, tömörítőhengerek. A sorokban levő magas gyomflórát olyan tömörítőhengerekkel tapossák, amelyekre hosszirányban ciklikusan tompa kések vannak végighegesztve. Ezek a gyomot eltapossák, megsértik, és hosszú időre életképtelenné teszik. Miután ilyen hengereket végighúzunk a sorokon, az elfektetett gyomflóra még megtartja természetes zöld fedését, de a növekedése már megáll.

A Clemens ECO ROLL egységét az elsők között alkalmazták ilyen feladatokra.

Május közepén, végén már komoly gyomnövekedés tapasztalható a tőközöknél is, amit nem szabad tovább hagyni, ez ugyanis már a szőlő vegetációját is befolyásolja.

A Faustini már 2011-ben készített kétoldali, kis átmérőjű vezérelt kaszát, amely kimondottan bioültetvényekben alkalmazható. Ez a kasza saját hidraulika-rendszerről dolgozik, így bármilyen öreg traktor is megfelelő hozzá. A tárcsák csupán 40 cm átmérőjűek, és hidraulikus vezérlésűek, így működésük nagyon gyors, és a szűkebb tőtávolságoknál is jól lehet használni őket.

Meg kell azonban említeni, hogy a vezérelt kaszákat max. 3 km-es sebességgel szabad használni, és nagyon gondosan kell beállítani ahhoz, hogy jól tudjanak dolgozni.

Éppen a beállítási problémák és az egyszerűbb üzemeltetés miatt kerülnek egyre inkább előtérbe a tőköz-tisztító gépek. Ezen a területen sok gyártó próbálkozik új technikákkal, amelyekről már mi is saját tapasztalatokkal rendelkezünk.

 

A Battistotti fejegysége: a rotoron 8 helyen lehet a műanyag szálakat felfűzni

 

Mindegyikre érvényes, hogy nem hidraulikus vezérlésűek, és csak érintőlegesen érintkeznek a tőkékkel. Munkasebességük nagyobb lehet, mint a kitérős kaszáké, és mechanikus felépítésük is egyszerűbb, ezért kisebb karbantartási költségekkel jár az üzemeltetésük.

A gyártók ugyanazt a működési elvet, de különböző technikai megoldásokat alkalmaznak.

Egy forgó rotor tengelyén nagy sebességgel valamilyen erős szálakat forgatva sértik, zúzzák a gyomot, és ennek használatával mechanikus gyommentesítés valósul meg. A rotor általában állítható rugófeszítésű, a soriránnyal 15-35 fokos szöget zár be, és így érik el, hogy a gép nem csapódik, ütődik. Természetesen a kis szögállásból adódóan a rotoron levő tisztítószálak a másik sorba is átérnek, átdolgoznak.

Nem mindegy azonban milyen formájú, milyen keménységű, milyen kiosztású szálakat használunk, mivel ezek komolyabb sérüléseket is okozhatnak a növénynek.

Saját munkatapasztalatok alapján a Bartifarm Kft. már három típust kínál ezekből. A Fischer Twister gépen a vízszintes rotoron gumiszálak és műanyag szálak vegyesen helyezkednek el. A prototípus a gyermekbetegségeit már kinőtte (2012-ben még Villányban teszteltük), és már akár önálló vázon is, egysoros, illetve kétsoros kialakításban eredményes munkát végez.

A Clemens Multiclean egység olyan rotorral készül, amelynek műanyag szálai közepén a jobb kopásállóság érdekében egy szöveterősítést kaptak.

 

A Clemens Multiclean olyan rotorral készül, amelynek műanyag szálai közepén egy szöveterősítést kaptak

 

Számomra eddig a legnagyszerűbb kialakítású gép a Battistotti cég fejegysége. A rotoron 8 helyen lehet a műanyag szálakat felfűzni, és egyenként kb. 10 méter műanyag szálat lehet a rotorban feltekerni. A rotorból kiálló szálak kb. 80 cm-esek, és forgáskor ezek a rotor tengelyére simulnak, így csak a szálak vége dolgozik. Ha ezek elkopnak, akkor egy speciális kulccsal gyorsan lehet a szálakat visszaengedni a szükséges 80 cm-re.

A hazai gépbemutatókon derült ki az is, hogy egyes biogazdák a tőkék alatti területet teljesen gyommentesíteni szeretnék, míg mások ezt a gyomflórát csak le szeretnék zúzni, mulcsolni. Ezekkel a gépekkel minkét munkamód kivitelezhető, ahol azonban teljes tisztítást szeretnének, ott erősebb, gyorsabb kopásra kell számítani.

 

BVTwister: hidraulikusan, lineárisan állítható sorkasza, kétoldali tőköz-tisztítóval

 

Nagyon fontos kiemelni, hogy ezeket a tőköz-tisztítókat a már meglevő sorkaszákra is fel lehet szerelni, és ez lett a legnépszerűbb felhasználási mód a nálunk „gazdagabb” országokban.

Még egy pozitívum a végére: ezek a gépek önállóan törzstisztítóként is megfelelőek.

A fenti cikkben néhány olyan gépet mutattunk be, amelyek a mai bioültetvényekben jól használhatóak. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a bioművelésnek nincs rögzített művelési utasítása, ezért a művelési módok szájról szájra terjednek, döntő többségében a saját tapasztalatok előtérbe helyezésével és – néha nagyon költséges – tanulságaival.

A gépekkel, illetve a tapasztalatainkkal kapcsolatosan a Bartifarm Kft. Youtube, illetve Facebook oldalán találnak videókat, de természetesen telefonon is szívesen adunk további felvilágosítást.

Szabadi Gábor