fbpx

Bő 90 milliárdot költöttünk gépekre – Mást kerestünk, mint tavaly

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 01.

Az első félévi adatok alapján a mezőgéppiac összességében dacolt a járvánnyal. A kereslet azonban átformálódott, amit a klimatikus és a piaci kihívásokhoz való alkalmazkodás motivált. Átgondoltabban és igényesebben vásároltunk.

A gazdák az a tavalyi évben minden eddiginél többet költöttek mezőgazdasági gépek beszerzésére, a géppark megújítására (236 milliárd forintot). Jól indult az idei év első két hónapjának mezőgépértékesítése (szerződésállomány), viszont a 2020. I. negyedéves forgalom eladásai csökkenést mutattak. A helyzet javult az első félév zárására – derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből. Eközben az értékesítési oldalon erősödött a koncentráció: a három legnagyobb agrárgépkereskedő az összes magyarországi gépeladás közel 58 százalékát adta a vizsgált időszakban. Ezek a cégek 2019 első féléves időszakához képest további 4 százalékponttal növelték a részesedésükkel a mezőgéppiacon.

 

Alkatrészre különösen sokat költöttünk

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 93 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2020 első hat hónapjában, ami közel 1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. A gazdálkodók továbbra is új erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a gépberuházások összértékének 58 százalékát tette ki. Alkatrészekre 30,4 milliárd forintot fordítottak ugyanebben az időszakban, ami 12 százalékos növekedés 2019 első félévéhez képest, és már azt megelőzően is folyamatosan növekedő tendenciát láthatunk.

 

 

Kevesebb, de nagyobb traktort vettünk

A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 18 százalékos arányt képviseltek. A 2020. január–júniusi időszakban az előző évinél 19 százalékkal kevesebb (1316 db) új traktor frissítette a gépparkot 31,1milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 lóerős, könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 38 százalékkal csökkent az eladás, 371 traktorra akadt vevő. Ezzel szemben a 320 lóerő feletti, nagyteljesítményű traktorokból 7 százalékkal nőtt a kereslet, utóbbinál az értékesített 72 szuper nehéz, univerzális erőgép értéke megközelítette az 5,2 milliárd forintot (átlagosan 72 milliós értéket képviseltek).

A kombájnpiac az egy évvel korábbi időszak szintjén alakult 2020 első hat hónapjában. Idén júliusig 176 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba. Az eladások összes értéke elérte a 16,2 milliárd forintot (átlagos érték 92 millió forint). A kombájnokhoz a tavalyihoz képest több mint háromszor annyi napraforgó- és 68 százalékkal több kukoricaadapter talált vevőre.

A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 24 százalékkal maradt el a 2019. I. félévitől, a rendkezelők piaca 32 százalékkal zsugorodott. A bálázógépekből 19 százalékkal csökkent a kereslet, összesen 274-et értékesítettek, amelynek 95 százaléka hengeres bálázóvolt. Ezek mellett 26 százalékkal kevesebb, 104 bálacsomagoló gépet értékesítettek. Járva szecskázóból ellenben 40 százalékkal több talált gazdára.

 

Anyagmozgatásra kevesebbet fordítottunk

Az önjáró rakodók értékesítése 19 százalékkal csökkent idén júniusig a bázisidőszakhoz viszonyítva, ami 252 rakodógép eladását jelentette közel 5,1 milliárd forint értékben. Ezen belül továbbra is a teleszkópos rakodók iránt volt nagyobb az érdeklődés. Az értékesített 191 darabból 122 a 7–9 m rakodási magasságú változatokból került ki. A mezőgazdasági célú szállító járművek eladása megtorpant, 14 százalékkal csökkent a kereslet 2020 első hat hónapjában.

 

Átálltunk lazítóra

A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, de ezek első félévi értékesítése 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi eladásoktól. A talajművelő gépeken belül 18–22 százalékkal esett vissza a szárzúzók, rézsűkaszák, a tárcsás talajművelők és a magágykészítők értékesítése, a hengerekből 7, a talajmarókból 33 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor a talajlazítókból 34 százalékkal több talált gazdára a vizsgált időszakban, mint 2019 első hat hónapjában. Az ekékből és a szántóföldi kultivátorokból a bázisidőszak szintjén alakult az értékesítés.

 

Változó növényápolási igények

Tápanyag-kijuttató gépekből 18, vetőgépekből 16 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint a bázisidőszakban. A vetőgépekből számottevő mennyiségben a szemenkénti vetőgépeket vásárolták, közel ugyanannyit (270), mint egy évvel korábban. A növényvédő gépek iránti kereslet 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A piacra került 655 gépből 444 függesztett és vontatott szántóföldi permetezőgép, 47 önjáró, 115 pedig ültetvénypermetező volt. Az önjáró szántóföldi permetezőgépekből több mint kétszer annyi talált vevőre idén júliusig. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 70 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést. Az öntözőgépek eladása is nőtt, 2,1 milliárd forint értékben telepítettek lineár, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket.