MME: Ez rejlik a SAATBAU LINZ új silókukorica-genetikájában
Tej-, hús- és energia. Korábban nem volt elképzelhető, hogy ezeket az igényeket együttesen silókukoricával lehessen kielégíteni..
Ennek oka egyrészt a gazdálkodók termelési technológiája, másrészt a melegebb időjárás és az ezzel járó termésszint-növekedés, valamint a szemeskukorica-genetika felé történő elmozdulás. Ezekben a meleg években ez a változás magas hozamokat eredményezett az alacsony termés-nedvességtartalmú szemes kukorica esetében, és ezáltal növelte a jövedelmezőséget. A magas termésre és a szemnedvességre való nagymértékű összpontosítás háttérbe szorította a silókukorica-nemesítést. Az elmúlt tíz évben a Saatbau Linz kukoricanemesítő részlege intenzíven dolgozott a új silóhibrideken. Az eredmény egy új silókukorica-genetika, amely ötvözi a legjobb növényi jellemzőket. A magas terméshozam önmagában nem elég, ha a silózás során az energia jelentős részét elveszítjük, vagy ha nem alakítható át teljesítő-képességgé.
Az összes tulajdonság javulását teljesítő silókukorica-fajtákat MME – MILK-MEAT-ENERGY – HÚS-TEJ-ENERGIA jelzővel látjuk el.
Fókusz
A nemesítés a hozam mellett a következő kiválasztási kritériumokra helyezte a hangsúlyt:
Kiemelten javított növényjellemzők:
- fiatalkori fejlődés;
- hidegtűrés;
- szárstabilitás;
- növények betegség-ellenállósága;
- Stay-green (zölden érés).
Minőségi paraméterek
- egészséges növények;
- magas keményítőtartalmú csövek;
- jobb NDF (rost-) emészthetőség;
- nagyobb takarmányfelvétel.
MME-fajtaválaszték
Egyre több éréscsoportban sikerült olyan fajtát találni, amely megfelel ezeknek a szigorú kiválasztási kritériumoknak, és a hozamskála tetején áll. Például az első 3 MME hibrid közé tartozó ATLANTICO (FAO 270) esetében nemcsak a hozamok magasak, hanem a silókukorica TOP fajták minden lényeges kritériumát teljesíti, és a nemesítés előrehaladásának alapjait képezi. A még újabb PRIMINO (FAO 180- 190) fő- és másodvetésre is alkalmas korai silókukorica. A későbbi érésűek közül pedig a TERRIO (FAO 450-460) teljesíti az MME-minősítés feltételeit.
Az MME-kiválasztási kritériumok
A legmagasabb hivatalos tulajdonságminősítési besorolási értékeket használtuk kiválasztási kritériumként a fajtajellemzőkben. A százalékos arány az Ausztriában bejegyzett azon fajták arányát jelenti, amelyek megfelelnek az MME- minősítés kiválasztási kritériumainak.
- kezdeti fejlődés: 16%;
- hidegtűrés 18%;
- szártörés és megdőlés: 83%;
- levélérés: 31%;
- Helminthosporium turcicum: 36%;
- 50% feletti szemes fajta;
- keményszemű kukorica: 31%;
- NDF (rost-) emészthetőség (legalább 2%-kal a kísérleti átlag felett): 9%.
Használja ki Ön is azokat az előnyöket, amelyeket a Saatbau Linz MME kukoricahibridjei nyújtanak Önnek!