fbpx

Nagyobb adó, több gázolaj-visszatérítés

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 12.

Nőtt a gázolaj jövedéki adója, emelkedett a visszakérhető adótartalom is. Amíg 50 dollár/hordó felett van a kőolaj ára, ez így is marad. 

magágykészítés
Visszakérhető az adótartalom 86%-a (fotó: Horizont Média)

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésénél az elszámolható gázolaj mennyisége évente maximum 97 liter/ha lehet. A gázolaj-visszatérítést mindig az üzemanyag beszerzését igazoló számla napján érvényes jövedéki adó alapján kell elindítani.

2024. január 1-től 142,9 forintra emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója. Ennek a mezőgazdasági termelő által visszaigényelhető része 86% (122,9 Ft/l). Ez mindaddig érvényes, amíg a kőolaj világpiaci ára meghaladja a hordónként 50 dollárt. Ha viszont a kőolaj ára 50 dollár/hordó alá csökken, akkor az üzemanyag adótartalma növekszik meg152,9 forintra. Ekkor a visszaigényelhető adóhányad 87%-ra emelkedik (133 Ft/l). Erre azonban gyakorlatilag nincs esély. Ha a grafikonra pillantunk, azt látjuk, hogy a háború kitörése óta a hordónként 70 dolláros árszint sem valósult meg.

Kőolaj világpiaci ára (forrás: ft.com)

Nemcsak az adómérték, hanem a gazdaság által megművelt terület is változhat az év folyamán. Ez esetben az adott hónapra arányosan elszámolható gázolajmennyiség (97/12) és a terület szorzata alapján számítandó a visszatéríthető adó összege – áll a nak.hu oldalán.