fbpx

Megnyílik az uniós pénzcsap: 10,2 milliárd euró érkezhet

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 15.

Ez a 10,2 milliárd euró még mindig csak a fele a kifizetésre váró pénzeknek, de a vidék számára óriási jelentőséggel bír. Elsősorban a Kohéziós Alapnak köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben mérséklődött az a hatalmas szakadék, ami Budapest és az ország többi része között fennáll.

házszigetelés
Az energiahatékonyság javítása az egyik célja a felzárkóztató programnak (forrás: safarbau.hu)

A pénzek fele futhat be

A Magyarország számára zárolt finanszírozás összesen mintegy 21,7 milliárd eurót tesz ki, ennek közel a fele kifizetésre kerülhet– tájékoztatott az Európai Bizottság. Magyarország ugyanis orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, ami azt jelenti, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy része – mintegy 10,2 milliárd euró – feloldható.

Másrészt az uniós bizottság közölte: Magyarország nem foglalkozott a jogállamiság elvei megsértésének kérdésével. Továbbra is aggályok merülnek fel az „úgynevezett gyermekvédelmi törvényével, a tudományos élet szabadságát és a menedékjogot fenyegető súlyos kockázatokkal kapcsolatban”. Jogorvoslatra van szükség az Integritás Hatóság megbízatása, a közvagyon-nyilatkozatok és a közérdekű vagyonkezelők helyzetét érintően is – írták.

Miért fontos a Kohéziós Alap?

Az alapot azon tagállamok számára tartják fenn, amelyekben az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem az uniós átlag 90%-ánál kevesebb. 15 ország jogosult rá, köztük hazánk. A Kohéziós Alap összes pénzügyi előirányzatának 37%-a az unió éghajlatpolitikai célkitűzéseihez járul hozzá, de nem lehet fedésben a Közös Agrárpolitika által támogatott területekkel. Ellenben minden az energiahatékonyságot és a környezetet kímélő beruházás támogatható belőle, lakossági szinten is (például a lakóházak hőszigetélése).

Magyarországon ezek a források a vidék felzárkóztatásában fontos szerepet játszanak. Míg Budapesten az egy főre eső GDP értéke 50 százalékkal múlja felülaz EU átlagát, addig az összes többi régió annak a 75 százalékát sem éri el. Észak-Magyarország, a Dél-Alföld, az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl 2019-ig csak az uniós átlag feléig „fejlődött fel” az egy főre eső GDP tekintetében. E régiók kihívásait a kormányzat 11,9 milliárd euróval kezelné kohéziós forrásokból. Olyan életminőséget javító beruházások is megvalósulnak belőle, mint a közlekedés vagy a kórházak fejlesztése. A kohéziós politika forrásai a legutóbbi pénzügyi ciklusban Magyarország GDP-jének 3 százalékát tették ki.

Ez a cikk érdekelheti a témában: Lakóingatlanok vidéken, avagy válságok és a falu.