fbpx

Talajromlás nélkül is lehet lejtőn gazdálkodni

Írta: Sándor Ildikó - 2023 november 04.

Herceghalom határában tartotta „12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai” című rendezvényét a KITE Zrt. Az apropót az idei évben megalkotott „Feltételesség rendelet” adta, amiben a talajromlás és a talajerózió kockázatának csökkentése is figyelmet kapott. Összefoglaltuk a rendezvényen hallottakat.

A talajművelő gépek használata lejtőn sem vezethet degradációhoz

Fenntartható gazdálkodás erózióval érintett területeken

A talajvédelem, valamint a szántóterületek fenntartható termelésre való alkalmassá tételének létjogosultságát támasztotta alá Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatójának nyitó előadása, melyben kitért a síkvidéki vízrendezésben elért eredményekre, valamint az erózió elleni védekezés terén csaknem egy évtizede töretlen erőfeszítésekre. Ezen térinformatikai fejlesztések és a megszerzett gyakorlati tapasztalat ma lehetővé teszi, hogy a KITE Zrt. támogassa a termelőket a fenntartható gazdálkodási megoldások adaptálásában az erózióval érintett területeken is. Ezt követően Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár beszélt a közös agrárpolitika támogatásainak zöld feltételeiről.  A KITE Zrt.-ben az elmúlt években végzett, a talajvédelmet érintő fejlesztések, valamint a domborzati információk integrálása a szaktanácsadási gyakorlatba a szántóföldi bemutatót megelőző szakmai előadásban kerültek bemutatásra. Dr. Szabó Emese fejlesztési osztályvezető elmondta, hogy már csaknem egy évtizede megfogalmazódott az igény a KITE Zrt.-ben a talajdegradációs problémákra adott válaszok kidolgozására, melynek nyomán megtörtént az erózió elleni védekezés elemeinek tervezését megalapozó térinformatikai modellek kialakítása és ezen eljárások gyakorlati megvalósítása, a térinformatikai tervezéssel támogatott síkvidéki vízrendezés, a változtatható mélységű művelés, valamint a tábla heterogenitásának pontosabb megismerését célzó új zónázási módszer kialakítása. Az erózió elleni védekezés eszközei közül a rétegvonalak szerinti művelés, a füvesített vízelvezetők, a szintvonalak mentén kialakított füvesített erózióvédelmi sávok és füvesített táblavégi fordulók, valamint a változtatható mélységű művelés tervezésébe kaphattunk betekintést a bemutató helyszínéül szolgáló terület példáján.

PGR a lejtőn

A rendezvény programja ezután egy szántóföldi bemutatóval folytatódott, ahol Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató hívta fel a figyelmet a fejlett műszaki megoldások precíziós gazdálkodásba történő integrálásának jelentőségére, és a lejtős területeken történő gazdálkodás során jelentkező problémák megoldási lehetőségeire. A bemutatott precíziós beavatkozások a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszerének alkalmazásaiban készített előírástérképek alapján lettek végrehajtva, bizonyítva, hogy a PGR ma már a teljes agrotechnológiai spektrumot lefedi. A vendégek megtekinthették a rétegvonalakkal párhuzamosan végzett gazdálkodás gyakorlati megvalósítását, valamint az egyes szántóföldi műveletek esetében külön kiemelésre kerültek a hatékonyság növelését célzó, ma elérhető legmodernebb műszaki megoldások és precíziós alkalmazások. A megváltozott művelési iránynak és a rétegvonalak követését lehetővé tevő 3-4 görbe nyomvonal következtében a hagyományos eszközrendszerrel történő munkavégzés hatékonysága visszaeshet, melynek javítása csakis fejlett műszaki- és precíziós megoldásokkal lehetséges.

A technológiai gépsort Bellai Tamás, Kolozsvári István és Pataki Sándor kereskedelmet támogató mérnökök mutatták be. A 10 gépkapcsolat a talajjavítástól a betakarításig a szántóföldi műveletek teljes spektrumát lefedte. Minden művelet RTK jelpontossággal és automatikus kormányzással (AutoTrac) lett végrehajtva a szintvonalak alapján felvett görbe nyomvonalak mentén. A műveletek valós időben követhetőek voltak a John Deere Operations Center asztali- és mobil applikációján, amely a JDLink-nek köszönhetően lehetővé teszi a kétirányú adatkommunikációt is.

Az erózió elleni védelem egyik legfontosabb eleme a talajvédő művelési rendszerek alkalmazása. Ezek a forgatás nélküli talajművelési rendszerek a minimum 30%-os szármaradványfedettség biztosításával csökkentik az erózió mértékét. Ennek megfelelően a bemutatón is olyan talajművelő- és vetőgépek szerepeltek, melyek biztosítják a szármaradványgazdálkodási kritériumokat, ugyanakkor precíziós megoldásaikkal javítják a gazdálkodás hatékonyságát.

Ha a téma talajvonatkozása még érdekli, olvassa el Dr. Dobos Endrével készült interjúnkat is: Ha nem történik fordulat, elvész a termőföldek többsége