fbpx

Nem mindegy, mivel takarjuk a parlagot – kész a fajlista

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 27.

Jövőre módosulnak a HMKÁ 8-ban elszámolható parlagterületek feltételei. A talajtakarás valamilyen módját ezeken mindenképpen alkalmazni kell. Ha növényt vetünk, az nem szolgálhatja az élelmiszertermelést. Elkészült a választható fajok listája.

vadvirágos parlag
Újdonság a vadvirágos parlag. Kérdés, van-e, aki bevállalja a sima tarlózúzás helyett (forrás: kapanyel.blog.hu)

Az Európai Bizottság már nem látja szükségesnek, hogy a gazdálkodók a parlagterületeiken élelmiszercélú növénykultúrákat termelhessenek, és azokat egyidejűleg HMKÁ 8-ba is beszámíthassák. Ezért fontos, hogy a gazdálkodók a jövő évi vetéseiket úgy tervezzék meg, hogy azok megfeleljenek HMKÁ 7 szerinti vetésváltási, valamint a HMKÁ 8 szerinti, nem termelő terület szabályainak is.

A parlagon hosszú ideig nincs termelés (HMKÁ 7)

Parlagon hagyott területnek az tekinthető, amelyen január 1. és augusztus 31. között semmilyen növénykultúrát nem vetnek vagy telepítenek, és nem takarítanak be, illetve amelyen kizárólag tisztító kaszálást és mechanikai gyomirtást végeznek a gazdálkodók.

Ami takarja, az sem élelem (HMKÁ 8)

A HMKÁ 8 szerint elszámolt parlagnak valamilyen talajtakarással kell rendelkeznie a pihentetési időszak alatt, de az már nem lehet élelmiszernövény. (Lásd: Mostantól tényleg parlag a parlag.) Legegyszerűbb továbbra is a felszecskázott tarlómaradványokra alapozni, vagy az árvakelést, gyomot kisarjadni hagyni, majd ennek magszórását kaszálással vagy szárzúzással megakadályozni.

Kifinomultabb módszer a vetett/telepített talajtakaró növényzet alkalmazása. Ügyeljünk rá, hogy mivel tilos növényvédő szert alkalmazni, csávázott mag sem vethető! Talajtakarásra számos fajt választhatunk, ezek listája megtekinthető a közleményben, itt. Egyrészük önmagában is megfelelő talajtakaró (pl. a lucerna), míg mások csak keverékben alkalmazhatók (pl. a tarlórépa). Ha a gazdálkodó a parlagnak szánt területre 2023. év őszén már elvetett egy olyan növényt, amelyik nem szerepel az engedélyezett listában, akkor azt legkésőbb az egységes kérelem benyújtási időszakának végéig le kell zúznia a területen.

Április 15-ig méhlegelőt vagy vadvirágos keveréket lehet vetni. Az előbbi már ismert az AKG-ból, míg a vadvirágos keverék új elem. Ennek fajlistája szintén a hivatkozott linken található.

Forrás: kormany.hu.