fbpx

KAP-pénzek: igazságos jövő és túlélés a cél

Írta: Kohout Zoltán - 2018 november 28.

A magyar gazdáknak-gazdaságoknak is szól az az üzenet, amit az Európai Bizottság agrárbiztosa küldött video-bejelentkezésében a siófoki Agrárszektor Konferencián. Ha úgy lesz, ahogy mondta, áramvonalasabb, jövőorientált támogatási rendszer lesz 2020-tól.

Ha rajta múlik, lesz felső korlát a közvetlen kifizetésekben – mondta Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos videóüzenetében a siófoki Agrárszektor Konferencián. Az EU 2020 utáni Közös Agrárpolitikája (KAP) azt is célozza, hogy a krízisekre gyorsabban tudjon reagálni az ágazat, illetve hatékonyabban forduljon az innovatív és egyben környezetkímélő, fenntartható technológiák felé. A másik kiemelt cél az – jelentette az Agrárszektor –, hogy a KAP egyszerűbbé és korszerűbbé váljon, valamint a források elosztása célzottabb és igazságosabb legyen, a vidéki térségekben erősödjön a gazdaság, nőjön a munkahelyek száma, és megvalósuljon a generációs megújítás.

Az említett kifizetési felső korlát lényege az, hogy – miközben továbbra is prioritás a közvetlen kifizetésekben a kis és közepes méretű gazdaságok támogatása – a limitálás révén felszabaduló forrásokat a kis és közepes méretű gazdaságok körében fizetnék ki. Ezzel az agrártámogatások sokkal kiegyensúlyozottabb elosztása valósul meg.