Ahol összeér az építőipar, a művészet és a mezőgazdaság

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 28. -Hirdetés

Az elmúlt évtizedben a biofil tervezés világszerte nagy figyelmet kapott az építészetben, mert a növekvő környezeti kihívásokra igyekszik választ adni. A téma ma is vitaindító, mivel gyakran nehéz megfogni és kezelni a természet „gyakorlati’ elemeit.

A biofil életszemlélet sajátosságai

A biofília kifejezést Erich Fromm pszichológus alkotta meg 1964-ben. A fogalom a természet szeretetét, az életszeretet jelenti, illetve azt, hogy van egy alapvető pozitív hozzáállásunk, egyfajta vonzalmunk a természet iránt. A biofília elmélet csak 20 évvel az első javaslat után kapott szélesebb körű elismerést. Ekkor Edward Wilson úgy értelmezte a biofília kifejezést, mint az ember és más élőlények veleszületett hajlamát a természet szeretetére. Tanulmányában kifejti, hogy a modern világban az ’élettel’ való kapcsolatunk megmaradt akkor is, amikor az ember a természetes környezetből a mesterségesbe ’vándorolt’, vagyis városokba költözött. 1990-től a biofília fogalma kibővült, az emberi és a természeti környezet kapcsolatát jelenti, a 21. században már az építészetben is egyre gyakrabban kap helyet. A biofil építészet és településtervezés gondolatvilága magyarázatot adhat arra is, hogy egyes épületek miért kedveltek, míg mások kevésbé. Noha ezt az építészeti irányzatot nemrég nevezték el biofil építészetnek, tulajdonképpen már a Babiloni Függőkertekhez is visszanyúlik a története.

Akár beltéren, akár kültéren alkalmazzák a biofil tervezés szabályait, az mindenképpen egészségügyi, környezeti és gazdasági előnyökkel is járhat az épületet használók és a városi környezet számára. Ez elgondolkodtató a jelenkorban, hiszen az emberek sokat utaznak és képesek nagy távolságokat megtenni azért például, hogy megnézzenek egy nemzeti parkot vagy botanikus kertet, pénzt költenek strandokra, túrákra a természetben. Számos sport a természetben művelhető igazán, például a futás, az úszás, a síelés vagy a szörfözés is. Kimutatták, hogy az emberek nagyobb arányban vásárolnának olyan lakást vagy házat, amelynek ablakaiból látható a természetes környezet. Ezért akár 7%-kal is többet költenek, ahogy átlagosan 58%-kal fizetnek többet vízparti ingatlanokért. A biofil megközelítéshez az állatok szeretete is hozzátartozik. Amerikában 60,2 millió embernek van kutyája és 47,1 milliónak macskája.

biofil építészet
A biofil környezet egészségügyi, környezeti és gazdasági előnyökkel is járhat az épületet használók és a városi környezet számára

A biofil építészet

A biofil tervezés arra törekszik, hogy összekapcsolja a természethez való ragaszkodásunkat, erre való igényünket a modern épített környezettel. Elismeri és dolgozik azzal a ténnyel, hogy az emberiség története majdnem teljesen a természeti világhoz, nem pedig az ember által létrehozott, mesterséges erőkhöz alkalmazkodó válaszként fejlődött ki. Biológiailag kódolttá váltunk arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a természetes folyamatokkal. Ez az igény fontos szerepet játszik az emberek fizikai és mentális egészségében, fittségében és jólétében.

Mivel napjaink „természetes élőhelye” nagyrészt az épített környezet, ahol időnk 90%-át töltjük, a biofil tervezés igyekszik kielégíteni azt a velünk született igényünket, hogy modern épületekben és városokban kapcsolódhassunk a természethez. Így a biofil tervezés alapvető célja, hogy élhető élőhelyet teremtsen az embereknek, mint biológiai szervezeteknek, amelyek modern környezetben és közösségekben élnek. E cél elérése bizonyos feltételek teljesítésétől függ. Először is, mivel a biofília alapvetően a kialakult emberi hajlamokról szól, a biofil tervezés a természet azon aspektusaira összpontosít, amelyek az evolúció során hozzájárultak egészségünkhöz és jólétünkhöz. Azt azonban érdemes tisztázni, hogy a természet bármelyszintű megjelenése az épített környezetben nem nevezhető biofil tervezésnek.

A biofil tervezés másik megkülönböztető jellemzője, hogy a hangsúlyt a teljes környezetre vagy élőhelyre helyezi, NEM a természet egyetlen vagy elszigetelt előfordulására. Minden élőlény egymáshoz kapcsolódó környezetben létezik. Amikor az élőhely az élő szervezetek legoptimálisabb érdekeit szolgálja, az ökoszisztéma teljesítménye magasabb, mint az egyes élőlények teljesítményének részösszege. Ezzel szemben a nem kapcsolódó elemekből álló élőhelyek kevés előnyt biztosítanak az ember számára, és akár károsíthatják is őket. Így a természet egyszerű ’beillesztése’ az emberi épített környezetbe, ha az nincs összefüggésben a teljes környezettel, csak csekély pozitív hatást gyakorol az emberek egészségére és teljesítményére. Sajnálatos módon a modern társadalom nem támogatja kellőképpen az emberi természethez való kötődés iránti igényt, különféle akadályokat állít a természeti világ kielégítő élménye elé, gyakran a természetet egyszerűen technológiailag átalakítandó nyersanyagként vagy szép, de NEM szükséges rekreációs és esztétikai kényelmi elemként kezelve.

Ez a természettől való növekvő elkülönülés tükröződik modern mezőgazdaságunk, gyártásunk, oktatásunk, egészségügyünk, városfejlesztésünk és építészeti tervezésünk nagy részében. A mai épített környezet nagy részét úgy tervezték meg, hogy hiányzik belőle a megfelelő természetes fény, természetes szellőzés, természetes anyagok, növényzet, kilátás, környezeti formák, valamint a természeti világhoz kialakult egyéb affinitások. Ezek az építmények sok tekintetben a régi stílusú állatkert kopár, érzékszervektől megfosztott ketreceire emlékeztetnek. Most kezdjük felismerni, hogy ezek a környezeti szempontból szegény élőhelyek növelik a fáradtságot, a betegségek esetleges kialakulásának esélyét, és a teljesítmény romlását.

kertépítés
A napfény egészséges, a biofil kialakítás pedig a fényt és a teret hangsúlyozza

A biofil tervezés 6 aspektusa

Shepley és Bulfinch szerint a biofil tervezésnek hat aspektusa van:

1.Természetes környezet:

A természetes környezet az irodai környezetbe beépített természeti világ jellemzőire összpontosít. Olyan alapvető dolgokra, mint a földszínek, a napfény, a növények, valamint az állatok és a természet képei.

2.Természetes formák:

A természetes formák a természetben előforduló vonalakat és formákat jelentik.

3.Természetes minták:

A természetes formákhoz hasonlóan a természetes minták a természetben előforduló mintákat és folyamatokat mutatják. Ez megmutatkozhat a kőzetek időbeli erózióján, a növények növekedésén is.

4.Természetes fény:

Ez az egyik legkönnyebben érthető dolog. A napfény egészséges, a biofil kialakítás pedig a fényt és a teret hangsúlyozza. A fény segít egyesíteni a belsőt és a külsőt a meleg elemekkel és a különböző formákkal.

5.Növények:

Növények alkalmazása nem jelenti azt, hogy az irodát dzsungellé kell alakítania. Összpontosíthatunk a természetes növényekre, képekre vagy növényi színekre.

6.Az ember-természet kapcsolat:

Az utolsó elem az ember és a természet közötti kapcsolat újrateremtése. Egy évezredek óta fennálló kapcsolat helyreállításáról van szó.

 

Példák a biofil építészetre

Hollandia

A hollandiai Otterloban található Hoge Veluwe Nemzeti Park közepén egy hívogató pavilon várja a látogatókat az árnyas erdőből egy világos, csillogó belső térbe, amelyben étterem, üzlet és oktatási terület is található. Az épületet, amelyet De Zwarte Hond és Monadnock tervezett, Vos Interieur belső tereiben a Beersnielsen Lighting Designers biofil világítási installációja kelti életre. Kivetített minta táncol a nagy, boltíves mennyezet fehér felületén, ami kilenc Pringles (hiperbolikus parabolid) alakú csillár eredménye, amelyeket úgy terveztek, hogy a faágak levelein átsütő naphoz hasonlítsanak. A látogatók láthatják, hogy ezek a minták lassan lengedeznek, mintha enyhe szellő fújna át a lombozaton. Mókusok és madarak sziluettjei tűnnek fel, halk csicsergő hangok kíséretében, amelyek hangszórók tucatjain keresztül hallhatók.

USA, Baltimore

2021-ben nyílt meg a CannonDesign, Baltimore új viselkedésegészségügyi kórháza. A kórház Mose Sheppard tervei alapján a mentális betegek természetes környezetben való gyógyulására összpontosít. Egyik fő koncepciója, hogy a természetes fény pozitív hatással lehet a fizikai és a mentális egészségre.