CEREALS 2019 A britek legnagyobb szántóföldi gabonatermesztési show-ja

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 09.

A 2004 óta évenként – mindig június első felében – megrendezésre kerülő „CEREALS” az Egyesült Királyság legnagyobb szántóföldi gabonatermelés-technológiai és agrotechnikai bemutatója. A mi mezőfalvai (NAK) vagy a bábolnai (BNG) szántóföldi rendezvényeinkre emlékeztető ez évi CEREALS 2019 bemutatóra június 12-13-án, a Lincoln-i Boothby Graffoe település közeli régi repülőtér gyepszőnyegén, Londontól mintegy 200 km-re északra került sor. A bemutató helyszínén nem sokkal a megnyitás előtt 42 mm csapadék hullott, de még az első nap estéjén is „megázott” a terület. Ez jelentősen hátráltatta a rendezvény lebonyolítását, de a szervezők-rendezők munkájának eredményeképpen csak néhány esetben kellett az előzetesen meghirdetett programoktól eltérni. Mindezeket azonban felülírta az a technológiai-technikai „kavalkád”, amelyből a következőkben próbálunk ízelítőt adni.

Több szakmai helyszín, sok-sok újdonsággal

A CEREALS („Gabonafélék”) bemutató megrendezését tavaly óta a francia Comexposium végzi, amely a világ egyik vezető rendezvényszervezője, és évente több mint 30 országban mintegy 150 rendezvényt szerveznek meg (pl. SIMA, Franciaország; SIPSA, Algéria).

Cereals 2019 – esőben, majd sárban a bemutató első napján

A kiállítók és a mezőgazdasági termelők visszajelzései alapján most a rendezvényszervezők változtatásokat vezettek be, a kezdetektől az innovációkra és az új technológiákra összpontosítva.

A viharfelhők a bemutató második napjának reggelén is gyülekeztek

A főbb változtatások: 3 új előadói sátor felállítása az újabb témakörű fórumok lebonyolításához; kibővített gépi demóterület; neves külföldi gazdálkodók bemutatkozásai; látogatói tesztvezetési lehetőségek („Ride & Drive”) stb. A rendezvény médiapartnere, a Farmers Weekly egy színvonalas és részletes ismertetőanyagot is készített – 59 000 példányban –, amelyet belépéskor minden látogató kézhez kapott. A kétnapos bemutatón a 350-nél több résztvevő cég – közöttük mezőgépgyártók, növénynemesítők, szaporítóanyag-termelők, növényvédő szer- és műtrágyagyártók/-forgalmazók stb. – egy több mint 60 hektáros területen tárta a szakemberek és a nagy nyilvánosság elé újdonságait, termékeit, illetve terményeit. A szántóföldi bemutató területén nemcsak a gabonatermeléssel kapcsolatos technológiák-technikák voltak láthatók, hanem a vezető brit növénytermesztési szakmai szervezetek (AHDB, NFU, NIAB stb.) által szervezett kísérőrendezvények, gyakorlati gépdemonstrációk, szakmai szemináriumok, kerekasztal-beszélgetések és fórumok is színesítették a programokat. A konferenciasátrakban interaktív fórumokon cserélhettek véleményt a szakemberek és a látogatók, de a gyakorlati gépbemutatókon az erő- és munkagépek egy része nemcsak álló helyzetében, hanem üzemeltetés közben is megtekinthető volt. A helyszínen láthatók voltak a „post harvest” terménykezelések (szárítás, szellőztetés, tárolás) gépei és berendezései, ill. több kiállítónál a megújuló energiaforrásokkal vagy az üzleti finanszírozással kapcsolatos kérdésekre is választ lehetett kapni. Az „Agronomy Zone” növénytermesztési és technológiai bemutatóira való felkészülések már az előző év őszén megkezdődtek: a cégek képviselői kijelölték a különböző növények fajtakísérleti parcelláit, tematikus tápanyagpótlást és talaj-előkészítést, vetéseket, illetve növényvédelmi kezeléseket végeztek, amelynek köszönhetően a bemutató idejére már összehasonlításra megfelelő – jól elkülönített és megkülönböztethető – növényállományok várták az érdeklődőket. Kísérleti parcelláival 31 cég mutatkozott be, közöttük a hazánkban jól ismertek (Bayer CropScience; KWS; RAGT Seeds; Syngenta stb.) is ott szerepeltek.

A Brexit fenyegető közelsége

Az Egyesült Királyság küszöbönálló és már többször is elhalasztott kilépése az EU-ból igencsak foglalkoztatta a mezőgazdász és mezőgépész szakközönséget. Az erről tartott konferencián kifejtették: a kilépés várható első hatásai több helyen már érezhetők. A font leértékelése javított ugyan a brit gazdák helyzetén, de súlyos teher a mezőgazdasági gépek importjánál. A tavalyi évhez képest egyelőre még kisebb növekedés várható a traktorok, vetőgépek beruházása területén, a többi „szektor” lendülete azonban máris kifulladt. A szerződéses gazdálkodási megállapodások népszerűbbé válhatnak a termelőknél, amikor az Egyesült Királyság a Brexit után a saját mezőgazdasági politikáját tudja érvényesíteni.

„Agronomy Zone” – fajta- és technológiai kísérletek parcellaszintű szemléltetéssel

A gabonafélék és az olajrepcék termesztői több betegség-ellenálló fajtát és hatékonyabb peszticidet láthattak a bemutatótereken, illetve használhatnak majd a következő szezontól kezdődően. A septoria ellen fokozott ellenállással rendelkező búzafajták, amelyek a kulcsfontosságú vírusfertőző betegséggel szembeni toleranciát mutattak, szintén ezen az eseményen mutatkoztak be. Az új gabonafungicidek, amelyek hatékonyabbak a betegséggel szemben, várhatóan a következő tavasszal már elérhetők lesznek, és egy új olajrepce-herbicid két növényvédő szert is helyettesíthet. Hivatalosan ezen a szántóföldi bemutatón volt látható először több új búza-, árpa- és repcefajta, illetve több csávázószer, fungicid és herbicid bemutatására is a kiállítás keretében került sor.

A Claydon új fejlesztésű Hybrid T6c sávművelő-gabonavető gépe

Kuhn Aurock 6000 RC gabona-direktvető gép

Professzionálisan moderált, szakértő vezetők biztosításával naponta négy külön csoportban lehetőség nyílott a gabona- és olajosmagvak új fajtáinak-fajtajelöltjeinek a megtekintésére, a különböző talajművelési, tápanyagellátási és gyomirtási technikák összehasonlítására vagy a legújabb növényvédő szerek megismerésére.

Gépújdonságok „a-tól z-ig”, avagy az „Abrey Agriculture”-tól a „Zürn Harvesting”-ig

A CEREALS bemutató egészén és annak gépkiállítási részén is – természetesen – a hazai, brit cégek voltak nagy többségben, de az európai és az észak-amerikai „multi” mezőgépgyártók az Egyesült Királyság-beli leányvállalataik/márkakereskedéseik révén kivétel nélkül képviseltették magukat. A bemutatón több olyan innováció is szerepelt, amely az idén februárban megrendezett párizsi SIMA kiállítás után most először mutatkozott be a szigetországban, ezeken kívül a kiállítási helyszíneken több, kategóriájában győztes munka- és erőgép – „Machine of the year 2019” – is látható volt. A bemutatott innovációkról részletes géplista a www.cerealsevent.co.uk oldalakon található meg.

„Syngenta Sprays & Sprayers Arena” – a permetezéstechnikák csúcsgépei

A permetezőgépek gyártói mintegy 10 hektáros permetezési bemutatóterületen – a „Sygenta Arena”-ban – naponta kétszer, forgószínpad-szerűen üzemelés közben is bemutathatták gyártmányaikat. A növényvédőszer-gyártó Syngenta már évek óta szponzorálja a Cereals bemutató permetezéstechnológiai és permetezéstechnikai részeit, és az idén is kitűnően megszervezte a gépek mozgását-mozgatását. A gyakorlati bemutatón 12 önjáró (3100 liter tartálytérfogat feletti), 11 vontatott és 6 függesztett permetezőgépet üzemelés közben (tiszta vizet kipermetezve) is láthattak az érdeklődők, illetve – álló helyzetében – további 6 önjáró (3100 l tartálytérfogat alatti) permetezőgép is megtekinthető volt. A különböző permetezőgépek 24-3032-33 vagy 36 méter munkaszélességű szórókeretekkel voltak felszerelve. A bemutatótéren – a CEREALS bemutató 40 permetezéstechnikával kapcsolatos cége közül – 18 cég gyártmányait „zsűrizhették” a látogatók.

Az Amazone is felvonultatta újdonságait

A New Holland T6 Dynamic Command erőgépe az 5 vasú PHVH váltvaforgató ekével mutatkozott be

„Soil Pit” – fókuszban az egészséges talaj és a talajélet

A mezőgazdasági termelékenység és a fenntarthatóság szempontjából a talaj jó minősége alapvető fontosságú, ahhoz azonban, hogy a talajerőforrások aktívan kezelhetők legyenek, az optimális növénytermesztés érdekében létfontosságú a talaj egészségének figyelése és nyomon követése. A CEREALS bemutató látogatóinak ehhez nyújtott segítséget a rendezők által kialakított – mindkét oldalról kiépített lépcsőkön megközelíthető –, 20 m hosszúságú, 4 m szélességű, 1,5 méter mély talajgödör („Soil Pit”), ahol különböző keveréknövények állományain keresztül mutatták be a kialakult talajszerkezetet, a növényi gyökereket és a talajlakó féregvilágot. A talajgödör több szakaszra lebontott oldalfalain láthatók voltak a különböző talajművelési eljárások okozta talajtömörödések, a talaj mikrobiológiája és az is, hogy a földigiliszták hogyan változtathatják meg a talajrétegek fizikai adottságait.

Talajművelési és takarónövény-direktvetési gyakorlati bemutatók

A gyakorlati bemutatókhoz kapcsolódóan mintegy 8 hektárnyi területen talajművelési és takarónövény-direktvetési prezentációkat is tartottak. Az ott felvonultatott gépek közül kiemelendő a Rytec-Na/Ag Sicura SSP 60 TRC gabona-direktvető gép, a ClaydonHybrid T6c sávművelő-gabonavető és a Dale Drills Eco L késes direktvető gép. Mozgás közben is látható volt a New Holland T6 Dinamic Command erőgép az 5 vasú PXV ekével; a J Brock Campaign 900S direktvető gépe, valamint az Abrey-Ziegler DiscMaster 5001 és a Rozova Machinery Ducat-5 rövidtárcsás boronái.

SZERZŐ:
DR. FŰZY JÓZSEF