fbpx

InVigor® repcehibridek a BASF-től

Írta: MezőHír-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 04. -Hirdetés

Az őszi káposztarepce termesztése Magyarországon a változó körülmények és a fokozódó nehézségek ellenére jól jövedelmező lehetőség a gazdálkodók számára. Az időjárás változékonysága és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre miatt azonban egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez.

Repce
A repce termesztése Magyarországon jól jövedelmező lehetőség az agrártermelők számára

A BASF számára megkérdőjelezhetetlen a repce iránti elhivatottság, hiszen: „Mindenünk a repce, és mindenünk meg is van hozzá!”. Az elmúlt években a termesztési körülmények, gazdasági feltételek változásai a BASF csapatát is újfajta gondolkodásra, szemléletmódra késztették. Hibridjeinket és növényvédő szereinket az új környezeti és gazdasági szempontok szerint is vizsgáljuk, hogy azok megfeleljenek a változó termelői igényeknek, elvárásoknak.

Az InVigor® repcehibrideken dolgozó szakértő és nemesítő kollégáink célja a nagyobb hozam, termésstabilitás és a magas olajtartalom mellett az olyan genetikai tulajdonságok fejlesztése, mint a kipergés-ellenállóság, herbicid – Clearfield®– tolerancia és a betegségekkel szembeni ellenállóság.

A szántóföldön végzett kísérletek mellett a legmodernebb laboratóriumi, molekuláris eszközöket is felhasználjuk, hogy gazdag és változatos génállományunkból folyamatosan ki tudjuk választani a további fejlesztésre érdemes anyagokat. A BASF agronómusai klimatikus zónánként, hosszú éveken át tesztelik az InVigor® hibridjelölteket, és választják ki a legmagasabb tudással rendelkezőket a további vizsgálatokra.

Ezeket a hibrideket Magyarországon további kísérleteknek vetjük alá. Fejlesztőcsapatunk az elmúlt években több száz kísérletet állított be annak érdekében, hogy a helyi adottságoknak legmegfelelőbb hibridek kerüljenek portfóliónkba. Saját kísérleti hálózatunk mellett független és hatósági (pl. Nébih-) eredményeket is figyelembe veszünk. Több éves eredménysorok segítségével, a termésstabilitást szem előtt tartva szelektáljuk ki a forgalomba kerülő InVigor® hibrideket.

Ennek eredményeként az InV1170-es az egyik legbőtermőbb hibridünk, mely számos helyszínen 6 t/ha feletti termésátlaggal szerepelt. Homogén fejlődése mellett az aszályos időszakot is kiválóan tolerálja. Az InV1266 CL és az InV1188 hibridjeinkre jellemző az erős kezdeti fejlődési erély, ezért a megkésett vetésekhez is jól alkalmazkodnak. Az InV1266 CL hibridünk teljesítményét a 2020-as év Nébih-kísérletei alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is elismerte. A korai éréscsoport I. helyezettjeként díjazva bizonyította, hogy ma már a hagyományos hibridek mellett egy jól megválasztott Clearfield® hibrid is kiváló alternatíva minden repcetermesztő számára.

A repcetermesztés kritikus eleme a repce megfelelő időben történő növekedésszabályozása. A helyes kijuttatási időpont meghatározására időzítéses kísérleteket állítottunk be az InVigor® repcehibrideken, melyeknek köszönhetően tovább tudjuk pontosítani piacvezető regulátorunk, a Caramba® Turbo felhasználási javaslatát mind az őszi, mind a tavaszi időszakban.

InVigor alkalmazásának eredménye, grafikon
1.) ábra InVigor® és versenytárs hibridek terméseredményei 5 kísérleti helyszín átlagában (2022)
(forrás: Agresearch Kft. Békéscsaba, Bóly, Taktaharkány, Cegléd, Bozzai)

Az évek során a magyar termelők magas szinten elsajátították a repcetermesztés növényvédelmi technológiáját, mely sikerekhez a BASF növényvédő szerek is hozzájárultak. A BASF ugyanilyen elhivatottsággal, minőségi elkötelezettséggel lépett a repcevetőmagok piacára, és honosítja meg az InVigor®márkanevet a közös repcetermesztési sikerek érdekében.

SZERZŐ: OCZOT MÁRTON REPCE-TERMÉKFELELŐS • BASF HUNGÁRIA KFT.

BASF