fbpx

Fogyóban a sárgarépakészlet, jól megy a primőr

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 03.

A sárgarépahiány egész Európára jellemző. Ukrajnában már a háromszorosába kerül ez a zöldség, mint tavaly, de nálunk is duplázni tudott.

piac zöldség
A karácsonyi ár mára szép emlékké szelídült… (fotó: Horizont Média)

Drága termék lett a répa

Az EastFruit elemzői szerint a múlt héten a sárgarépa nagybani piaci átlagára egyetlen hét alatt 14 százalékkal emelkedett Ukrajnában, elérve a 33-40 hrivnyát, azaz kilónként 340 forint körül ingadozott. A meredek drágulást a minőségi sárgarépakészlet szezonális kimerülésével magyarázzák a piaci szereplők. Tavaly április végéhez képest már a háromszorosára emelkedett a sárgarépa ára.

Magyarországon is megduplázódott a sárgarépa ára az egy évvel ezelőtti szinthez mérten, a zöldség a nagybani piacon leginkább 380 forintos áron forog. Ez a boltokban már 650 forintos árat jelent. Alig két hónapja még csak 400-500 forintot fizettünk ugyanezért.

Elfogyott a készlet

A nagykereskedők számára egyre nagyobb kihívást jelent a szükséges mennyiségű és jó minőségű sárgarépa beszerzése egész Európában, mivel az aszály miatt csökkent a termés, és azt is kisebb mennyiségben vállalták tárolni a termelők az energiaárak miatt. A friss piacra így szokatlanul kevés áru jutott, ami januártól meredek drágulást hozott az európai térségben. Amennyiben a zöldség iránti kereslet változatlan marad, nem kizárt, hogy további áremelkedéssel kell szembesülniük a vásárlóknak.

A lengyel kereskedők most kilónként 0,76 euróért (284 Ft/kg) kínálják megvételre a jutazsákba szerelt, 50-100 tonnás tételeket, az egyiptomi répa pedig 10 kilós kiszerelésben, 20-50 tonnás tételben rendelve 0,55 dollárért (187 Ft/kg) eladó.

A répahiány a primőr árát is magasra hajtja, így most azok a kertészek járnak jól, akik a tavalyi nehéz szezon után is bíztak a gyökérzöldség sikerében.