fbpx

A drámai olasz aszály mutatja, mi vár ránk

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 06.

Zuhanó termésátlagok, eltűnnek a hasznos rovarok, a súlyos aszály ellehetetleníti a növénytermesztést – ilyen és hasonló fenyegetésekkel néz szembe a dél- és közép-európai, különösen a Kárpát-medencei térség az évszázad derekán.

Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Az optimizmus is pesszimista

Erről Ürge-Vorsatz Diána környezettudós (IPCC, CEU) beszélt a szegedi Zsendülés Kertészeti Konferencián. A szakértő még a globális felmelegedés optimista forgatókönyvei – azaz 1,5-2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés – esetén is súlyos következményeket prognosztizál. Ez érinti az európai szántóföldi és kertészeti ágazatokat is, különösen hazánkat, amely jelentősen kitett a klímaváltozás hatásainak. Számos problémát még öntözéssel sem lehet majd kiküszöbölni, hiszen ezt sok helyen a talajok állapota nem teszi lehetővé, másfelől a légköri aszály, a súlyos forróság nem enyhül a gyökérzethez juttatott öntözővízzel. A kukorica terméshozama 3 fokos átlaghőmérséklet-emelkedésnél a felére(!) csökken – és a 3 fok már nem az optimista kilátás, hazánkban máris a globális átlagnál magasabb a hőmérséklet-növekedés. A komplex hatás következtében a mezőgazdasági termelést is segítő ökológiai rendszerek is felborulnak – például kihalnak olyan rovarok, madarak, amelyek épp a kártevők számának kordában tartását vagy a beporzást végzik.

Olasz aszály: az ivóvizet is fogni kell…

A súlyos következményekre rímel a napokban az olasz kormány sürgős intézkedéscsomagja, amely még az ivóvízre is korlátozást jelenthet egyes országrészekben. Az év elejétől 30%-kal kevesebb csapadék esett, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában, sőt, északon a csökkenés elérte a 40 százalékot. Drámai a helyzet az ország éléskamrájának tartott Pó-alföldön, ahonnan az olasz nemzeti termékek egyharmada származik, és a tenyészállat-állomány közel fele található. Az aszály veszélybe sodorhatja Olaszország élelmiszerellátását, amit már az Ukrajna elleni orosz háború is erősen visszaszorított.

A helyzet annyira súlyos, hogy az illetékes minisztériumok részvételével külön szakmai bizottság felállítására van szükség. A tervek célja a nagy hálózati veszteség csökkentése, a vízmedrek tisztítása, valamint a vízkészlet felelősségteljes használatáról szóló lakossági érzékenyítő kampány.