fbpx

Már 10 hektárra lehet vételi ajánlatot tenni – árverés nélkül

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 16.

2020. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme. Az Agrárminisztérium célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. A több mint 6300 db ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, egészen október 21-ig.

 

 

Az idén két ütemben meghirdetett, összesen több mint 15.500 db 3 hektár alatti térmértékű ingatlan csaknem 60%-ára volt érdeklődés. Az átlagos ajánlati ár közel 1 millió forint volt hektáronként. Az értékesítés első két ütemében 5550 hektárnyi területet értékesített a Magyar Állam, melyből több mint 5 milliárd Ft bevétel keletkezett. Megjegyezzük: az ingatlanok árának legalább az NFK vagyon-nyilvántartásában rögzített könyv szerinti értéket kellett elérnie, az ingatlan megszerzésére jogi személy is vételi ajánlatot tehetett, de az elővásárlási jogokat be kellett tartani.

A harmadik ütemben, tekintettel a 2020. július elsején hatályba lépett Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes szakaszainak változására, az NFK árverés mellőzésével, hirdetményes úton 10 hektárt meg nem haladó földek értékesítésére jogosult. Tehát 2020. szeptember 21-én meghirdetésre kerül több, mint 1400 db 3 és 10 hektár közötti földterület, mely térmértéke meghaladja a 7300 hektárt. Továbbá az első két ütemben nem értékesített 3 hektár alatti földeket is újra közzé teszi az NFK, melyek esetében több mint 2300 hektárnyi, 4800 db ingatlan megvásárlására nyílik újból lehetőség.

A gazdáknak most is 30 napjuk lesz pályázni egy egyszerű ügyfélkapus regisztrációt követően. Ahogy az első két ütemnél, most is a Magyar Állam fizeti az értékbecslés költségeit az 1 hektár alatti méretű földek esetében. Az értékesítésre meghirdetett földek listája a www.nfk.gov.hu oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető lesz, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerül. (Még nem jelent meg.)