fbpx

Minőség, megbízhatóság, innováció – a Fertilia múltja, jelene, jövője

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 24.

A teljes mértékben magyar tulajdonban lévő, az egyedi műtrágyák piacvezető gyártójaként ismertté vált Fertilia Kft.-t működésének 22 éve alatt az innovatív, korszerű technológiai megoldások folyamatos keresése és azok piacra történő bevezetése jellemezte, partnereink magas szintű kiszolgálása tükrében.

Ha visszatekintünk a vállalkozás életében mérföldkőnek számító történésekre, kiemelném, hogy megalakulásunk évében egy akkor még merőben új eljárással kezdtünk el N-oldatot gyártani, amit közúti tartálykocsiflotta elindítása követett.

Kevesen tudják, de Magyarországon az első Big-Bag zsákot műtrágyával cégünknél töltöttük meg. Ezt az újításunkat 1998-ban az Országos Innovációs Pályázaton előkelő helyezéssel ismerték el.

2005-ben cégünk vezetősége stratégiai döntést hozott: a piac igényeinek megfelelő újszerű, kiváló minőségű, a célszerűséget és hatékonyságot előtérbe helyező NPK-műtrágyacsalád kifejlesztése kezdődött el. Ennek eredményeképpen vásároltunk Németországból először enyingi, majd egy év múlva mándoki üzemünkbe is egy-egy RST típusú keverő- és csomagolóberendezést, amelyeket helyi adaptációval rostaberendezéssel is kiegészítettünk.

A modern gyártósor bevezetése és a kutató-fejlesztő szemlélet áll a mögött a siker mögött, amit a vezértermékünknek számító gramix NPK műtrágyacsaláddal sikerült elérnünk.

A gramix NPK már nemcsak őszi alapműtrágyaként, hanem tavaszi starterként is kiválóan helytáll a korszerű agrotechnikai elemek között. Ennek oka, hogy a mind nagyobb hatékonyságra törekvő termelők felismerték az egyedi igényeken alapuló, termőhely-specifikus tápanyag-visszapótlás előnyeit, s évről évre egyre többen veszik igénybe a talajvizsgálatokra épülő szaktanácsadásunkat, valamint használják az ennek leginkább megfelelő gramix NPK műtrágyákat.

Az első, enyingi gramix üzemünk 7 éven keresztül szolgálta a megrendelők igényeit, és ez idő alatt több mint 420 ezer tonna terméket állítottunk elő, illetve csomagoltunk be. Az üzem műszaki meghibásodás nélkül, igény esetén két műszakban is kiválóan működött.

A 2012-es év egy újabb meghatározó időpont lett a Fertilia Kft. életében, mert olyan új, az eddigieknél még modernebb, nagyobb kapacitást, teljesítményt elbíró gramix gyártósor váltotta le augusztusban a régi üzemet, amely a korábbi gépsor térfogat-adagolású vezérléséhez képest folyamatos súlymérésen alapuló adagolásos módszerrel dolgozik.

Az új gyártósor a csúcstechnika minden elemét ötvözi, vezérlése állandó számítógépes felügyelet mellett a gépkezelők munkáját is nagyban leegyszerűsíti, megkönnyíti. A receptúrák kiadása szintén számítógép-vezérelt, így a kezelői hibalehetőség gyakorlatilag kizárt.

A műtrágya-alapanyagokat még pontosabban, precízebben – tonnás mennyiségeknél 10 dkg pontosságú mérés – adagolja a legújabb fejlesztésű rendszer, amelyet a jogosultsággal bíró munkatársak akár interneten keresztül is bármikor ellenőrizhetnek, irányíthatnak, így a gyártási munkálatok maximálisan kontrollálhatóak. A gyártó cég a szoftver- és programhibákat Németországból azonnal korrigálni tudja.

A hazánkban egyedülállónak számító keverőberendezés teljesítménye mintegy 100 tonna óránkénti mennyiséghez közelít, és az új konstrukción alapuló rostával már a gyakorlatban is hozta a várakozásokat.

Az új gépsor fejlesztésével egyidejűleg a Fertilia Kft. stratégiai célkitűzése a termékek minőségének hosszú távú biztosítása is, amit – mind a szilárd, mind a folyékony műtrágyákra kiterjedően – egy új minőségellenőrzési rendszer bevezetésével valósítunk meg. Az új rendszer az ISO 9001 szabványú minőségirányítási rendszernél és az ISO 14001 szabványú környezetirányítási rendszernél is következetesebb.

A standard minőséget minden kiszállított tételből vett mintavétellel, saját laboratóriumunkban végzett ellenőrző mérésekkel, valamint akkreditált laborokban heti rendszerességgel végzett kontroll vizsgálatokkal szavatoljuk.

Enyingi telephelyünkön további bővítés is történt: a csúcsidőszakok nagy mennyiségű áru- és alapanyag-szállítása miatt megnövekedett tehergépjármű-forgalom optimálissá tétele indukálta a telephely melletti szomszédos terület megvásárlását. A területbővítéssel a forgalom egyirányúsítása, s így a gyors és zökkenőmentes szállítás is megvalósult.

A cégen belül szintén megújult logisztikai rendszerünk, amivel az alapanyagok fogadása, raktározása, a gyártás és a kiszállítások ütemezése egy kézben összpontosul, az összehangolt, irányított kommunikáció érdekében.

A fentiekkel párhuzamosan tovább folynak mikrogranulált starter műtrágyáink kutató-fejlesztő munkálatai, s a legújabb technológiai eljárással gyártott növényspecifikus termékeink már nemcsak a tavaszi növénykultúrák alá, hanem az őszi időszakban a búza és a repce alá is vetéssel egy menetben, vetőgépek szóróadaptereivel kijuttathatóvá válnak.