fbpx

Az új Väderstad CrossCutter Disc hatékonyan teljesít a modern gazdálkodás kihívásaival szemben

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 11.

A Väderstad CrossCutter Disc a különböző termőhelyi feltételekhez illeszkedő hatékony talajművelés számos lehetőségét rejti magában. A CrossCutter Disc, a népszerű rövidtárcsa család a Carrier egyes modelljeihez rendelhető, 3-12,25 m munkaszélesség-tartományban.

– A CrossCutter Disc kiválóan teljesít pl. különböző tarlómunkák során, szántáselmunkálásban, valamint takarónövény állományának felszámolásában – mondja Mattias Hovnert, a Väderstad Sales és Marketing igazgatója, majd így folytatja: – A CrossCutter Disc vonóerő igénye rendkívül kedvező a sekélyművelés során, ugyanakkor a művelési sebesség elérheti akár a 20 km/h-t is.

Kiváló eredmények repcetarlóban

Repcebetakarítást követően nagyon fontos, hogy az árvakelés és a gyomok gyors csírázásnak induljanak, így állományuk hatékonyan gyéríthető a következő munkamenetben. Amennyiben ez nem teljesen sikerül, a visszamaradó repcemagok zavart okoznak a következő növényállományban.

– A tárcsa speciális formája, valamint a kiváló minőségű svéd acél miatt a CrossCutter Disc rendkívül intenzív talajművelésre képes még a 2-3 cm-es munkamélység tartományban is, ami azt jelenti, hogy a teljes területen egyenletes magágyat hoz létre – mondja Magnus Samuelsson, a koncepció fejlesztője.

A CrossCutter Disc a Carrier család különböző modelljeire szerelhető fel.

– A CrossCutter Disc kiváló felszínkövető képességgel, ezáltal nagyon egyenletes munkaminőséggel bír, mivel minden egyes tárcsatartó karon egyetlen tárcsa kerül rögzítésre – jelenti ki Magnus Samuelsson.

Takarónövény állományának felszámolása

A takarónövény állományának felszámolásakor a gyökérzet teljes mértékű átvágása számos előnyt biztosít.

– Az intenzív 2-3 cm mélységű talajműveléssel elkerülhetjük a növényi maradványok mélyebb rétegekbe történő bekeverését. Mindennek köszönhetően úgy hozható létre az úgynevezett holt mulcsréteg, hogy a soron következő növény állományában nem jelent problémát az újra sarjadó takarónövény.
A gabonatarlók hántásakor, majd ápolásakor a CrossCutter Disc hatékonyan gyéríti a sekélyről kelő gyomnövényeket. Ugyanakkor a robusztus kialakítás és a kiváló anyagminőség alkalmassá teszi arra, hogy szántások lezárására is használjuk.

A CrossCutter Disc 450 mm átmérőjű, és a kiváló minőségű V-55 svéd acélból készül, amelyet a svéd Svensk Presshärdnig (SPH) fejlesztett ki és gyárt. Az SPH, amely az edzett kopóalkatrészek egyik vezető gyártója, a Väderstad Group leányvállalata.

Az új CrossCutter Disc a Väderstad Carrier 300-400, a Carrier 420-820, valamint a Carrier 925-1225 rövidtárcsákra érhető el 2018 márciusától.

SZERZŐ: KT