fbpx

Látogatás a Chemarknál, Peremartonban

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 13.

Mi bizalmat adunk el

A magyar növényvédő szer gyártás a rendszerváltás után jelentősen átalakult, az addigi tevékenysége igen lecsökkent. Ennek ellenére van néhány olyan vállalat, amely ma is dolgozik, fejlődik, bár természetesen másképpen, mint rendszerváltás előtti elődeik. Közülük egy a Chemark Kft.

 

Varga Imre: A tartós üzleti fejlődés alapvető feltétele a felelős vállalati magatartás

 

A növényvédő szereket felhasználók többsége a legtöbb esetben nemcsak a szer tulajdonságaival, felhasználhatóságának előírásaival, körülményeivel van tisztában, hanem rendszerint ismeri annak gyártóját, pontosabban gyártójának nevét, az adott cég hazai képviseletének vagy leányvállalatának szakembereit is. A hazánkban felhasznált legtöbb növényvédő szer ma már az ismert külföldi gyártó vállalatok terméke (a rendszerváltozás után a hazai gyártás ugyanis igen erősen visszaesett, s csupán néhány termékre korlátozódik). Az azonban nem mindenki előtt tudott, hogy ezek az ismert gyártó vállalatok nagyon sok esetben olyan ’bedolgozó’ cégekkel működnek együtt, amelyek a termékek előállítási folyamatának valamely szakaszában aktívan közreműködnek, s az ő tevékenységük révén áll elő a végtermék, jelen esetben a megfelelő göngyölegbe kiszerelt növényvédő szer formájában.

Az ilyen, a háttérben ténykedő, de a növényvédő szer gyártás nélkülözhetetlen munkafolyamatait végző vállalatok egyike a hazánkban, Peremartonban működő Chemark Kft. is. Munkájukról, mindennapjaikról kívántunk tájékozódni Dr. Horn Andrással, a Sumi Agro Hungary Kft. nyugalmazott igazgatójával, amikor nyári látogatásunk alkalmával Varga Imre vezérigazgató és Dr. Jeges György műszaki és termelési igazgató kalauzolt bennünket.

Folyamatos fejlődés két évtized alatt

A rendszerváltozás hajnalán, 1991-ben az ismert nagyvállalat, a Nitrokémia néhány dolgozója által alapított kft. időben talán rövid, de tevékenységben és fejlődésben tartalmas, gazdag múltat tudhat maga mögött. Eddigi pályafutása során a néhány fős kis vállalkozástól a napjainkban kétszázhúsz ember megélhetését biztosító vállalatcsoportig hosszú utat tettek meg – tekint vissza Varga Imre.

A fejlődés azóta kézzelfogható; a hajdani néhány bérelt iroda helyett ma a több tízezer négyzetmétert meghaladó beépített üzemi terület fogadja az érdeklődő látogatót és az üzleti partnereket, ahol a legkorszerűbb vegyipari gyártási, raktározási és logisztikai technológiák alkalmazásával folyik a termelés.

De miből is áll ez a termelés? – hangzik egyik első kérdésünk a házigazdákhoz. A válaszból kiderül, hogy vállalat tevékenysége a növényvédő szerekhez kapcsolódik: külföldi és hazai növényvédő szer gyártó vállalatok számára nyújtanak szolgáltatásokat, elsősorban a formálás, a csomagolás és a raktározás területén. Emellett jelentős szereplői a hazai kis kiszerelésű növényvédő szer piacnak is.

Az ismert növényvédőszer-gyártó, illetve -forgalmazó cégek közül jelentős kapcsolatuk van a Syngentával, a DuPont-nal, az Adamával (korábban Makhteshim-Agan), a Sumitomo Chemical-lal, a SumiAgro Hungary-vel, de tengerentúli generikus gyártók is (pl. Sharda Cropchem-India) és ezenkívül néhány más cég is szerepel a listán.

Majd sorba vesszük az említett fő tevékenységi köröket, ebben Jeges György segít eligazodni.

 

A formáláshoz szükséges anyagokat a megbízó partnervállalatok biztosítják

 

A növényvédő szer formálása során vizes szuszpenziók, illetve szuszpo-emulziók, emulgeálható koncentrátumok és porok formálását végzik. Granulátumok formálásával nem foglalkoznak. Ez azt jelenti, hogy a megbízó cégektől érkező hatóanyagokból és a különféle egyéb adalék- és segédanyagokból itt készül el a végtermék, a felhasználásra kész gombaölő szer vagy éppen herbicid.

A 2006-ban felépült korszerű formáló üzemben folyó munka teljesen automatizált. A gyártás során nagy figyelmet fordítanak a vegyi tisztaságra, azaz arra, hogy a különféle termékek még nyomokban meglévő maradékai sem keveredhetnek, más szóval kifejezve: keresztszennyeződés nem fordulhat elő! Például külön épületben vagy épületrészben lévő gyártósoron készülnek a gyomirtó szerek, és más gyártósoron az egyéb növényvédő szerek, ahol még a padozat színezése is jelzi, hogy merőben eltérő tulajdonságú készítmény fut a gyártósoron. Ebben az évben új beruházásként felépül az új EC formáló sor, egy glifozát formáló sor és egy új kiszerelő üzem, ahol csak gyomirtó szerek készülnek.

Éves gyártási kapacitásuk több mint 25 000 tonna. A formáló üzemben gyártott termékek mennyisége az elmúlt néhány év átlagában meghaladta a 12 000 tonnát.

Külön termelési ágat képvisel a növényvédő szer csomagolás, mivel az itt formált termékeken túl, jelentős mennyiségű, máshol formált készítményt is csomagol a vállalat.

A folyékony termékek kiszerelési palettája igen széles: az 1 ml-es műanyag ampullától az 1 000 l-es konténerig sokféle méretű göngyölegbe csomagolnak. Az elmúlt évek jelentős fejlesztési eredményeinek egyike, hogy a PET, HDPE, coex és fluorozott PE csomagolóanyagok gyártása helyben történik, az IPackChem-mel közös vállalat új üzemcsarnokában. A több mint 5 millió eurós beruházással épült, növényvédő szerek és egyéb speciális kemikáliák tárolására alkalmas csomagolóanyag-gyártó üzem Kelet-Közép-Európa legnagyobb, többrétegű palackok gyártására is alkalmas létesítménye.

A Chemark számára jelentős esemény, hogy tulajdont szereztek Európa egyik meghatározó jelentőségű növényvédő szer csomagolóanyag szállító vállalatában, mivel ez növeli a csomagolóanyag-ellátás biztonságát, és résztulajdonosaként közvetlenebb piaci kapcsolatokat tudnak kiépíteni. Az sem közömbös, hogy 35-40 főnek biztosítanak munkát.

Szilárd termékeket 2,5 g-tól 25 kg-os zsákig töltenek. A porkiszerelő üzem fő profilja az 50 g-os, illetve ennél kisebb csomagolás. A napi maximális kibocsátás meghaladja a 200 000 db zacskót.

Igen látványos képet mutatott a raklapra helyezett termékek végső csomagolása az MSK CoverTech automata fóliás csomagolási gépsor munkája révén. Ez a technika teljesen vízálló és lopásvédett biztonsági borítást ad a tételnek, s minden, a további teendőkhöz szükséges elektronikus azonosítóval látja el a raklap tartalmát, ami lehetővé teszi azok további automatizált kezelését.

Ami pedig a logisztikai üzletágat illeti: megtudtuk, hogy az ún. SEVESO jogszabályok előírásainak megfelelő, korszerű, 11 500 m2-es logisztikai központjukban mintegy 12 000 raklapnyi készterméket tudnak befogadni és tárolni. Az integrált vállalatirányítási rendszer részét képező számítógépes program a végső csomagolási állomáson kapott azonosítók alapján határozza meg az ötszintes raktárba kerülő tételek logisztikailag optimális tárolási helyét. Az itt dolgozó szakképzett munkatársak segítségével juttatják el üzletfeleik itt tárolt áruját Magyarország minden nagykereskedőjéhez, illetve megbízóik külföldi partnereihez a világ több mint száz országába. Időközben megtudtuk, hogy látogatásunk óta – a 2014. évi beruházási program részeként – elkészült a 3 000 m2-es általános csomagolóanyag-raktár és az 1 200 m2-es félkésztermék-tároló raktár.

 

Jeges György (balra) a formáló üzem működését ismerteti Dr. Horn András társaságában

 

Meghatározó a minőség és a bizalom

A sok mindent bemutató gyárlátogatás után a Chemark vállalati és üzletpolitikájáról is kérdeztük Varga Imrét, aki nemcsak vezérigazgatója, hanem egyik tulajdonosa is a cégnek. A rá jellemző szerény modorban válaszolt kérdéseinkre, de nem titkolta: céljuk az, hogy a hazai és nemzetközi növényvédő szer piacon meghatározó vállalkozásként működjenek, és ezt a pozíciót hosszú távon meg is tartsák. Azt is vallja, hogy a tartós üzleti fejlődés alapvető feltétele a felelős vállalati magatartás, amely döntően meg fogja határozni az egész ipari társadalom jövőjét.

Mi bizalmat adunk el – szolgáltatás formájában, fogalmazott a vezérigazgató. A forgalmunk csak 23-24 millió euró, de – képletesen szólva a kezünk között – a valóságban a gyártósorainkon kb. 400 millió euró értékű növényvédő szer megy át évente.

Mindent megkapunk a megbízóinktól (göngyöleget, növényvédő szer hatóanyagot, címkét, stb.), mi bérmunkát végzünk nekik, de ehhez a legnagyobb bizalomra, megbízhatóságra, hitelességre van szükség. Azt is hozzátette: itt nem csak a kifogástalan minőségről és a keresztszennyeződések garantált kiküszöböléséről van szó. Tevékenységüket minden területen a megrendelők elégedettségének kell alárendelniük, az ehhez való hozzájárulás minden egyes munkatárs első számú feladata. A bizalmi kapcsolat révén minden partnerükkel egyeztetnek, hogy milyen hatóanyagokat formálnak, s mi az, amit nem.

A látottak és hallottak alapján a Chemark sikeres cégnek tekinthető. Vajon hol a helye a hasonló tevékenységet folytató cégek között Európában? – tettük fel a kérdést. Mint megtudtuk, ebben a szegmensben, tehát a növényvédő szer bérgyártó, hatóanyagból készterméket gyártó, csomagoló és hozzá logisztikai szolgáltatásokat nyújtó vállalatok között kontinensünkön a Chemark a harmadik legnagyobb vállalat. Európában a Syngentának és a DuPont-nak ők a legnagyobb partnerei. Úgy ítéli meg, hogy a Chemark innovatívabb, mint a hasonló külföldi cégek; több ráfordítással dolgoznak, és a technológiáik korszerűbbek is, mint a nyugat-európai versenytársaké. Céljuk, hogy a Syngenta jó gyárainak műszaki színvonalán dolgozzanak és teljesítsenek. Ma ez jelenti a minőség garanciáját.

Egy ilyen, magas minőségi színvonalon teljesítő vállalatnál meghatározó a munkaerő-helyzet; ezt is szóba hoztuk a vezérigazgatónak. Mint mondta, a munkaerőgondok őket sem kerülik el. A hazai munkaerőpiac ma egy homokórához hasonlít, azaz a tetején találhatók a felsőfokú végzettségűek, az alján a képzetlenek vagy alacsony képesítéssel rendelkezők, és a homokóra karcsú közepe szimbolizálja azt a hiányzó réteget, akikre nekik is nagy szükségük van, akik képesek kezelni, megbízhatóan működtetni a legkorszerűbb gépeket és az ipari robotokat, mindezt három műszakban, mivel ezek túl drágák ahhoz, hogy rövidebb időben működjenek. A probléma megoldására kezdeményezik a környékbeli oktatási intézményeknél az ún. duális képzést, ahol versenyképes ösztöndíj felajánlásával, s a cégüknél megfelelő szakmai tanműhely felállításával biztosíthatnák a szükséges munkaerő-utánpótlást.

A beszélgetés végén szinte kötelező feltenni a kérdést: hogyan tovább? A választ szó szerint idézzük: „Magas szintű szolgáltatásainkon keresztül elő kívánjuk segíteni a mezőgazdaság fejlődését, szűkebb és tágabb környezetünk megóvását, a jelen és jövő generációk egészséges környezetét. Megbízható partnere kívánunk lenni megrendelőinknek és beszállítóinknak, anyagi és szakmai gyarapodást nyújtó munkahelye munkatársainknak.”