fbpx

TIGRA® – gombával a gombák ellen

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 február 10.

A Tigra® a Trichoderma asperellum T1 törzsét tartalmazó mikrobiológiai készítmény. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ez a tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak.

A növényi vetésforgó beszűkülése és a modern agrotechnikával járó forgatás nélküli talajművelés olyan növényvédelmi problémákat hoz létre, amelyek megoldása a talajok megfelelő egészségi/higiéniai állapotának a megőrzésével és fenntartásával lehetséges.

A Tigra® különleges formulációja a talajban történő gyors felszaporodást teszi lehetővé. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek így közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidrát tápanyagmennyiséget, amely a talajban történő gyors felszaporodásukhoz vezet.

 

Tigra

Tigra formulációja

 

A Tigra® technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el:

1, nitrogén hatóanyag hatékonyságának növelése – a Tigra® a talajba kerülését követően kölcsönös előnyös kapcsolatot alakít ki a növények gyökérrendszerével és auxinhormon-termelést generál, amely szerepet játszik a nagyobb gyökértömeg kialakulásában;

2, foszformobilizálás – a Trichoderma gomba által termelt további enzimek (foszfatáz, fitáz) fontos szerepet játszanak a talajban kötött foszfor hatóanyagok a növény számára felvehető állapotba történő átalakításával;

3, védekező reakció kiváltása – a Trichoderma gomba életciklusa során olyan másodlagos anyagcseretermékeket termel, amelyek képesek a növények immun-/védekezőreakcióit fokozni a biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szemben;

4, csökkenti a talajlakó káros szervezetek életterét – a Tigra® rendszeres alkalmazásával és az optimális talajélet és a talaj mikrobiológiai folyamatainak fenntartásával a Trichoderma gomba gyors térnyerése jellemző, amely visszaszorítja a talajban élő káros mikrogombákat (Fusarium, Pythium, Rizochtonia,Sclerotinia).

Azokon a területeken, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, szója, meghatározó problémát jelent a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója. A gomba kitartóképletei (szkleróciumok) hosszú évekig megőrzik fertőzőképességüket, és direkt (micéliumos fertőzés) vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak. A Tigra® rendszeres alkalmazásával biológiai úton mérsékelni tudjuk ezeknek a területeknek a fertőzési nyomását.

 

Tigra

Sclerotinia napraforgó száron

 

A Tigra® technológiai alkalmazása: A Tigra® 5 kg/ha-os dózisát vizes szuszpenzióban a talaj felszínére permetezzük. Ki lehet permetezni vetés, ültetés előtt és után, illetve később, a tenyészidőszak során. Sekély (5–10 cm mély) bedolgozás, eső vagy öntözés segíti a Trichoderma spórák bejutását az aktív gyökérrendszerhez;.

A Tigra® vetéssel egymenetben folyékony kijuttató berendezéssel közvetlenül a magárokba, valamint kertészeti rendszerekben öntözővízzel is kijuttatható.

Gombaölő szereken kívül mindennel keverhető, a permetezési szóráskép nem meghatározó, granulátum és folyékony műtrágyákkal együtt is kijuttatható. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási, illetve bemosódási kényszer; a gombaspórák néhány hétig túlélnek a talajon vagy a növények felületén. Kiszerelés: 20 kg-os zsák.

 

A forgalmazó bővebb, videós ismertetője.

További információ Hechta-termékekről.