Borsó kontra szója – melyik lesz a nyerő?

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 28.

Sok mezőgazdasági termelő arcára mosolyt fakaszthat a kérdés, de néhány éven belül háttérbe szoríthatja a szóját a borsó a növényi fehérjék piacán.

A növényi fehérjék iránti kereslet bővülése lesz a jellemző

Roland Berger tanácsadó cége a növényi fehérjék iránti kereslet bővülésére számít a fenntarthatóság, az állatvédelem és az egészség felértékelődése miatt.

A növényi fehérjék előállítása ugyanakkor egyelőre nem tart ezzel lépést, sőt a génmódosítás és a termesztéshez szükséges erdőirtás miatt a szója is vesztett a népszerűségéből – emelte ki a fő trendet a cég.

A fogyaszthatóság, a költséghatékonyság, az elérhetőség, a minőség, valamint a fenntarthatóság döntheti majd el, melyik növényi fehérje léphet be nagyobb mértékben a húst és a tejtermékeket kiváltó növények piacára.

A borsó kissé drágább a szójánál, mégis megelőzheti azt, mivel gluténmentes és fenntartható módon termeszthető.

A fogyasztói igények és a gazdák kínálata ma még nincs egyensúlyban

A Roland Berger ma még hiányolja az összhangot a fogyasztói igények és a gazdák kínálata között, de arra számít, hogy az évtized közepére stabilizálódhat a helyzet.

A mezőgazdasági termelőknek érdemes készülniük az átalakuló keresletre, hiszen az foglalhat el jobb pozíciót a növényi fehérjék piacán, aki a többieket megelőzve változtat a kínálatán, ezzel kitöltve a keresleti oldalon kialakult igényt.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.