fbpx

Ha a napraforgó már nem fér el, most vessen árpát, jó ára lesz!

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 12.

Ukrajna és Oroszország nem a kukorica vagy a búza piacán a legnagyobb exportpiaci szereplő, hanem árpából a legnagyobb a részesedése. Ha figyelembe vesszük, hogy a tavaszi kalászost most kell elvetni, és az őszi állományok sorsa is kérdéses, biztosra vehető a két ország visszaszorulása a világpiacon. Akár megnyílnak a kikötők nyáron, akár nem.  

árpavetés
Ha a vetésterv ezt engedi, ne búsuljon, a tavaszi vetésnek is szép ára lesz (fotó: Horizont Média)

Sokszor esik szó Ukrajna és Oroszország gabonapiaci szerepéről, de az összefoglalókból rendszeresen kimarad egy „kiskultúra”, az árpa. A növény már a Covid idején is nagyot ralizott, de most minden korábbinál győzedelmesebb év vár rá. Elmondjuk, miért.

Búza: az ausztrálok nyomulnak

Az USDA gabonapiaci jelentése alapján Oroszország és Ukrajna a világ búzaexportjának összesen 16 százalékát adja, míg az EU a 18 százalékát. Búzából tehát nem lesz hiány Európában, ám a világpiacon ez könnyen megeshet, ha nem rendeződik a háborús helyzet. Az európai exportőrök jó lehetőségek elé néznek idén.

Fontos piaci szereplő még Ausztrália, az USA és India is. Pillanatnyilag Ausztráliának van a legtöbb piacra dobható áruja, júliusig rekordmennyiséget, 27 millió tonnát szállíthat ki az országból (bő 13 millió tonna már el is hagyta). A lendületesebb berakodás érdekében bővítették a kikötői kapacitásokat az ország nyugati partján. Az ausztrálok hagyományosan az ázsiai térséget szolgálják ki, de most mindenütt megjelennek, ahol a fekete-tengeri búza szokott.

India egy jó évjárat után szintén rekordmennyiséggel jelenik meg a térségben, 10 millió tonna búzát szeretne elhelyezni a külpiacokon. Egyik legnagyobb vásárlója Banglades. Az afrikai ország az oroszok számára is fontos kereskedelmi partner, így tranzitországként is szolgálhat a háborúban álló Nagy Medve felé.

Kukorica: az USA tölti be az űrt

Ami a kukoricát illeti, a két hadban álló ország együttes világpiaci részesedése 16 százalékos. Az USDA elemzői kitartanak amellett, hogy a legfontosabb exportőröknél jó termés ígérkezik idén: Argentína és Brazília az előrejelzések szerint rekord kukoricatermést produkál 2021/22-ben (2022. március–2023. február). Brazília az export meghatározó részét kitevő safrinha betakarítását június végén kezdi, majd erre jönnek rá a későbbi vetések. A legtöbb déli féltekéről induló kukorica az északi félteke kínálatának megjelenését néhány hónappal előzi meg. Az Egyesült Államok bőséges készlettel rendelkezik még ókukoricából is, így amíg a brazilok meg nem jelennek a piacon, ki tudja szolgálnia a globális igényeket – írják az elemzők.

Árpa: az ausztrálok után az EU jön

Pillanatnyilag nagyon drága a kukorica, ezért már most erős kereslet mutatkozik helyettesítő termékére, az árpára. Ennek legnagyobb exportőre Ausztrália (26%-os piaci részesedéssel), most ő uralja a piaci kínálatot. A második legnagyobb piaci szereplő azonban az EU (22%-os piaci aránnyal), innen nyáron indulhatnak el a szállítmányok. Mivel Ukrajna és Oroszország együttesen a világpiacra kerülő mennyiség 30 százalékát adják, óriási hatással vannak a globális kínálatra. Nagy kérdés, hogy az őszi vetéseket miként tudják ápolni és learatni, a tavaszi vetés pedig biztosan nagy kiesést szenved.

Noha a tavaszi árpát elsődlegesen a söripar keresi, takarmánycélú fajtákból is megfelelő a kínálat. Ezeket most kell elvetni Európában. Tekintve, hogy az árpa kis költséggel termeszthető és még kisebb kockázattal értékesíthető, mindenképpen ajánlott a vetése, főként ott, ahol napraforgóból már egy szem préselhető be a vetéstervbe.

Lásd még a témában:

Sorra korlátozzák a gabonaexportot, új vetéstervek születnek

Sokat nőtt Kína gabonatermelése, kell még neki a kukorica?