fbpx

Nyitott, még mindig ijesztő az osztatlan birtok rendezése

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 04.

A piaci tapasztalat azt mutatja, hogy hiába nyílt meg a lehetőség az osztatlan területek felszámolására, és hiába volt nagy várakozás, még mindig sokakat elriaszt a bonyodalmas ügyintézés.

föld

Sokan várták, sokakat érint, de…

Ezt az Agrotax Kft. felmérései, tapasztalatai mutatják. A cég úgy látja, bár felfokozott szakmai és piaci várakozás előzte meg az osztatlanok megszüntetésének elindulását, jóval kevesebb eljárás indult el, mint amire számítottak a szakemberek. Pedig egyrészt több millió gazdálkodót, másrészt 2,5 millió olyan hektárt érint, ahol a fejlesztések miatt fontos lenne a tulajdonviszony-rendeződés.

…sokakat elriaszt a feszített tempó

A termőföld-értékelő és igazságügyi szakértő iroda szerint az egyik akadályozó tényező az lehet, hogy a törvény szerint a közösségnek csak egyetlen tagja indíthatja el a megosztást. Az ő felelőssége, hogy a teljes adminisztratív folyamatot 90 nap alatt sikerrel lezárják. E határidő jelentős visszatartó erő lehet, és talán ez a legfőbb oka annak, hogy nem indult meg a várt kivásárlási dömping. Sáhó Ákos ügyvezető március 3-i sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt hónapokban számos olyan tulajdonos kereste meg a cégüket, aki élne a lehetőséggel, de egy tulajdonos számára megterhelőnek tartják a lebonyolítás feszített tempóját. E folyamat sikere azon fog múlni, hogy az érdekelt tulajdonostársak mennyire gondolják át a feladatot, és milyen segítséget vesznek igénybe.