fbpx

Hogyan lehetne visszahozni a gyümölcstermesztés aranykorát?

Írta: Sándor Ildikó - 2023 március 14.

Gyümölcsfeldolgozót, raktárbázist, hűtőházat álmodtak meg Jánoshalmán a közelmúltban, melyből a feldolgozó üzem már működik, az Agrárlogisztikai Központot, azon belül pedig egy hűtőházat ezekben a pillanatokban adnak át, Nagy István agrárminiszter részvételével.

Egykor 4000 hektár szőlő-és gyümölcsültetvény volt Jánoshalma térségében, ami napjainkra sajnos elképzelhetetlennek tűnik. Épp ezért nagy feladat lesz a létesítmény működtetése, de mivel helyi gazdák nyerték el ennek lehetőségét, joggal várható, hogy a térség zöldség- és gyümölcstermesztése újra felvirágzik – hangzott el Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármesterének köszöntőjében. Nemcsak a termelésünkön, de a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkon is van mit javítani, hisz az uniós átlag felénél tart a hazai fogyasztás. Talán ehhez is hozzájárulhat a jánoshalmi, több mint ezer tonna áru hűtve-tárolására alkalmas létesítmény – hangsúlyozta köszöntőjében Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

A jánoshalmi, több mint ezer tonna áru hűtvetárolására alkalmas létesítmény

A magyar mezőgazdaság konzerviparát, feldolgozóüzemeit a privatizációt követően idővel többségében bezárták, ezzel a hozzáadott értékkel dolgozó élelmiszerelőállításunk fejlődését megakadályozták. Ezt a folyamatot kell megfordítanunk, ezzel az élelmiszeriparunkat és a vidéki megélhetést is támogatnunk – ezt már Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta beszédében.

Az a dolgunk, hogy az alapanyagokból minél nagyobb hozzáadott értékű élelmiszert állítsunk elő, sőt, exportszámainkon is javítsunk. Ez az ágazat élen jár a fejlesztésekben – erre láttunk példát Jánoshalmán is.

A helyi almatermesztést népszerűsítő korábbi rendezvényről Az alma és szilva jelene és holnapja cikkünkben írtunk.

Nagy István agrárminiszter
Nagy István agrárminiszter a vidék munkaerőmegtartó ereje mellett a zöldség- és gyümölcságazat felvirágoztatásának esélyét is látja a feldolgozóüzemek létesítésében