Bezárás

November 30.: lezárul az utolsó kisüzemi pályázati kör

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 25.

A mintegy 6,5 millió forintos támogatásra kistelepülések, tanyás térségek lakói pályázhatnak utoljára ebben a támogatási ciklusban.

ribizlikombájn
6,5 millió forint is sokat jelenthet, ha öreg a gép (fotó: Horizont Média)

Rugalmas keret

Ismét pályázhatnak támogatásra a mezőgazdasági kisüzemek, a kérelmeket november 17-től a hónap végéig várják – jelentette be az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten. Nagy István közölte, hogy a mezőgazdasági kisüzemek pályázatának idei utolsó, immár hetedik szakaszában nincs keretösszeg, az igények alapján döntenek majd.

A mezőgazdasági kisüzemek támogatása a vidékfejlesztési program legnépszerűbb intézkedése. A 2020 októberében megjelent felhívásra 2 év alatt 17.305 pályázat érkezett, a keretet 2,5 milliárd forintról tavaly 32,5 milliárd forintra, majd 52 milliárd forintra emelték. A napokban újabb 2132 kérelem támogatásáról született döntés 11,8 milliárd forint értékben.

A pályázat

A pályázatra azok az őstermelők, mezőgazdasági tevékenységet végző, vagy mezőgazdasági terméket feldolgozó egyéni vállalkozók és mikrovállalkozók jelentkezhetnek, akik legalább egy éve 10 ezer lakosnál kisebb településen élnek, vagy ennél népesebb településhez tartozó tanyás térség lakói. A jogosultsági feltétele legalább 3 000 euró, de maximum 6 000 euró STÉ termelési potenciál. Előnyben részesülnek azok a kérelmek, amelyek magasabb élőmunkaigényt céloznak meg, vagy hátrányos helyzetű térséget fejlesztenek, illetve többéves termelési tapasztalat áll a hátterükben.

A 15 ezer eurós (csaknem 6,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatás szabadon fordítható mezőgazdasági tevékenységre, eredményként csupán a termelési érték vagy árbevétel növelését várják el 4 év alatt. Az összeg 75 százalékát egyből a támogatói okirat átadását követően utalják, a többit 3 év elteltével. Az eljárás egyszerűsített, a pályázók számára képzést is szerveznek, hogy gazdasági és vállalkozói ismereteket adhassanak át nekik.