fbpx

Jó termést ígér a sok csapadék, a farmer kedve mégis borús

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 22.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint csökkent az ország őszibúzaterülete, a csapadékviszonyok viszont annyival jobbak, hogy a 2024-es aratás sokkal szebb termést hozhat a tavalyinál. Ez mégsem tölti el örömmel a helyi farmereket.

búza hóban
Hófedte amerikai búzamező (forrás: world-grain.com)

Gyönyörű termés lehet belőle

Az őszi búza területe a becslések szerint 6 százalékkal kisebb a tavalyinál az USA-ban. Ezt soknak mondanánk, de tudni kell, hogy 2023-ban a valaha mért második legnagyobb termőterületet mutatta a növény. Míg azonban a tavalyi szezont aszályos időjárás jellemezte, a mostani nagyon másként indult. Decemberben az állományok 47 százaléka jó vagy kiváló állapotban volt az országban – 2019 óta nem mutattak ilyen szép képet a táblák. Mire a brutális hideg rátört a termőterületekre, már vastag hópaplan fedte a tájat, így ez sem ártott a növényeknek.

Exportkényszerben

Az elemzők szerint az idei betakarítás után az USA három nehéz év után újra „normális” kukorica-, búza- és a szójakínálattal jelenhet majd meg a világpiacon. A jelenállapot szerint a kisebb termőterület ellenére a keményszemű vörösbúza termése 16 százalékkal lehet több a tavalyinál. Mégsem okoz örömöt a farmerek körében a szépnek ígérkező eredmény, a piaci igények ugyanis sokkal szerényebbek, mint 3-4 évvel ezelőtt. A belső felhasználás vélhetően a termés 20 százalékával nem tud majd mit kezdeni, azt exportálni kellene. Csakhogy az amerikai készletek iránti kereslet továbbra is gyenge.

„Úgy tűnik, elveszítjük az exportpiacainkat, alul maradtunk az orosz és ukrán kínálattal szemben” – mondta egy nebraskai elemző. „Oroszország a bőséges készletek és a kedvező valutaárfolyam révén a jövőben is uralni fogja a búzaexportot, így az Egyesült Államok egyre kisebb szereplővé zsugorodik a globális piacon.” A helyi exportőrök egyetlen reménye Kína, ahonnan 2023 utolsó negyedévében több megrendelés érkezett.

Az elemző kijelentését alátámasztja az alábbi ábra és legutóbbi cikkünk: Orosz búza az USA vadászterületén.

top búzaexportőrök
Forrás: USDA