fbpx

Kétszer kell, de egyszer muszáj!

Írta: Szerkesztőség - 2010 április 10.

A jövedelmező kalászostermesztés kulcsfontosságú tényezője a kórokozó gombák elleni védelem. Mivel ezek a gombák eltérő időben és eltérő időjárási körülmények között fertőznek, az egyszeri gombaölőszeres védekezés a legritkább esetben ad kielégítő eredményt.

 

 

A védekezések számának csökkentése, illetve helytelen időben való végrehajtása hatalmas termésveszteséget (akár 50-60%-ost is!) és minőségromlást (emberi és állati táplálásra alkalmatlanná válik a termény) okozhat. Ha csak egy védekezést hajtunk végre, akkor egyes betegségek ellen későn, míg mások ellen túl korán védekezünk, és ez mindenféleképp a hatékonyság rovására megy.

Tudjuk, sokan vannak, akik pénzszűke miatt – a szakmai meggyőződésük ellenére is – csak egy védekezést kívánnak végrehajtani. Ehhez a „technológiához” azonban szerencse, megfelelő időjárási körülmény és a kijuttatás idejének helyes megválasztása kell, miközben még ekkor sem garantált semmilyen siker. A Kwizda Agro ajánlata elsősorban azoknak szól, akik két védekezést terveznek, de hasznos tanáccsal igyekszünk szolgálni azoknak is, akik az egyiket szeretnék megtakarítani.

A lombvédelemhez (szárbaindulás és 2-3-nóduszosos állapot között) olyan fungicidet kell használnunk, amely – az ilyenkor előforduló minden betegség ellen hatékony, – vízoldékonysága kiváló, ezért egyenletesen oszlik el a növényben, – zsíroldékonysága kiváló, ezért gyorsan felszívódik, – kíméli a növényt, mert vizes bázisú formuláció (a szerves oldószeres EC formulációk fokozzák a perzselési veszélyt!), – kombinálható a gyomirtó szerekkel (még a perzselő hatásúakkal is!), szár-szilárdítóval, – kiválóan keverhető lombtrágyákkal (Wuxal Réz, Jello Cereal, Agriplant Kalászos).

Ezeket a feltételeket tökéletesen kielégíti az Eminent® 125 SL (125 g/l vízben oldott tetrakonazol) kalászos gombaölő szer. Dózisa: 0,8-1,0 l/ha.

Ezt a védekezést gyakorlatilag nem szabad elhagyni! Ha valaki egy védekezést tervez, akkor ez legyen az! E beavatkozás után lehetséges olyan időjárás, hogy a kalász és zászlóslevél védelme esetleg elhagyható. Azt a hibát azonban nem szabad elkövetni, hogy csak a kalászolás idején védekezünk, ugyanis szinte biztos, hogy akkorra a levélbetegségek már olyan mértéket öltenek, hogy a zöld növényi felület drasztikus leszáradása miatt a jelentős termésveszteség előre prognosztizálható. Védekezés nélkül a lisztharmat 20-30%-os, a rozsdabetegségek akár 50-60%-os termésveszteséget okozhatnak.

A kalászvédelemhez (kalászhányásra, virágzás kezdetére időzítsük!) olyan fungicidet kell használnunk, amely – kiemelten hatékony a kalászfuzáriózis ellen, és a többi ilyenkor előforduló betegség ellen is hatékony, – zsíroldékonysága kiváló, ezért gyorsan felszívódik,

– vízoldékonysága közepes, mivel a lepermetezett részekből (kalász és zászlóslevél) nem kell elvándorolnia, mivel hatását ott kell kifejtenie,

– kombinálható a rovarölő szerekkel

(Fury® 10 EC, Talstar® 10 EC), – keverhető lombtrágyákkal (Jello® Cereal).

E követelményeknek megfelel a Fe-zan® 250 EW (250 g/l tebukonazol) ga-bo na fungicid. Dózisa: 1,0 l/ha.

A kalászvédelem akkor igazán hatékony, ha az első védekezés megtörtént. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a második védekezésnek az első elvégzése ad értelmet. Ha nincs egészséges lombozat, akkor a szemek nem telnek ki megfelelően. Ha a kalász egészsége sérül, akkor meny-nyiségi és minőségi kárt fogunk elszenvedi. Védekezés nélkül az ilyenkor fertőző foltbetegségek (pirenofóra és szeptó-ria), valamint a fuzárium 10-30% közötti termésveszteséget okozhat.

Az említett két készítménnyel (Eminent és Fezan) a kalászosok teljes lombvédelmi programja igen gazdaságosan, nagy biológiai hatékonyság mellett valósítható meg. Az Eminent® 125 SL és a Fezan® 250 EW valódi ikercsomagban Eminent®-T néven is megvásárolható, jelentős árkedvezménnyel! Kalászos csomagjaink vásárlásakor még további kedvezmény érhető el!

Vig József