fbpx

Eső eddig se volt, most a meleg is elfogy

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 29.

Az a meleg, ami felgyülemlett áprilisban, májusban elfogyott. Nem áll jól a növénytermesztés…

 

Sorra felszámolja a szeszélyes tavasz a növénytermesztési kilátásainkat. Ősszel még minden ok megvolt a bizakodásra: a repce és az árpa számára is volt elegendő csapadék, nedvesség és meleg, legfeljebb a búzával küszködtek a szárazabb területek vetőgépei. Aztán jött a szinte rekord meleg tél, ami például épp a búza szempontjából az optimális fölötti hőösszegeket produkált, sőt, „megágyazott” a márciusi fagyok jelentette veszélynek. A növekedés üteme meg is torpant, amit tovább súlyosbított a tavaszi aszály. Közben viszont a görgetett hőösszeg tartalékai is elfogytak, miután az átlagnál hidegebb a május – például a kukorica számára ez már sok a rosszból, épp a vegetációs időszak elején…

Sajnos melegre a következő napokban sem számíthatunk. Az ilyenkor normális alatti hajnali hőmérsékletek lesznek 10 fokkal vagy némileg alatta, és a maximumok sem haladják meg a 20 fokot. Melegre legkorábban a jövő hét közepétől van kilátás.

 

 

Az ürömhalmazban némi öröm, hogy a gombás betegségek relatíve kis nyomást jelentenek idén, viszont fenyeget, hogy a rovarkártétel jelentős lehet. És akkor még pár szót a csapadékról: bár az elmúlt napok esőzései – persze eltérő mennyiségekkel – a legtöbb helyen pótoltak valamit az elmaradásból, még mindig szomjaznak a földek. Volt, ahol csak néhány, ám sok helyen 15-20 mm eső esett, csakhogy a talaj felső 50 cm-es rétegeiben még mindig kritikus a szárazság. A most erősen gyökerező tavaszi vetések számára nincs meg a minimálisan szükséges 40%-os víztartalom.