fbpx

Hazánkban nyílt meg a GSI első európai gyára

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 20.

A biatorbágyi gyár főként exportra termel majd anyagmozgató berendezéseket

Az AGCO tagvállalata, a GSI gabonatároló, anyagmozgató, illetve baromfi- és sertéstenyésztéshez szükséges rendszerek gyártására specializálódott, és Európában elsőként hazánkban, Biatorbágyon létesítettek gyárat. A cég nemzetközi és hazai vezetői az AmCham képviselőinek jelenlétében avatták fel a csarnokot. A 670 millió forintos beruházással a tervek szerint 125 munkahelyet hoznak létre, számos hazai anyagbeszállítóval dolgoznak együtt, és három régióba, főként a közeli exportpiacokra termelnek majd.

 

 

Az AGCO, mint a mezőgazdasági gépgyártás vezető szereplője, 2011-től van jelen hazánkban a svájci regionális központ támogató irodájával. Ugyanebben az évben vásárolta fel a gabonatároló, anyagmozgató rendszereket és baromfi-, sertéstenyésztéshez szükséges berendezéseket gyártó GSI Csoportot, hogy világszerte ismert márkái (a Challenger, Fendt, Massey Ferguson és Valtra traktorok) mellett komplex mezőgazdasági rendszereket ajánlhasson ügyfeleinek.

A GSI tagvállalat 2013 októberében kezdte meg működését Magyarországon, és most a cégcsoport dinamikus fejlődésének újabb mérföldköveként valósult meg a biatorbágyi új üzem, ezzel a GSI-cégcsoport első európai gyára. Az esemény kapcsán Németh Katalin, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Befektetésösztönzési Főosztályának vezetője elmondta, hogy az átadás jól példázza az Egyesült Államok és Magyarország közötti erősödő kapcsolatot és küldetésüket, hogy hasonló befektetéseket és munkahelyek teremtését támogassák.

Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója köszöntőjében azt emelte ki, hogy a vállalat növekedése a gazdaság ösztönzése mellett az ország versenyképességét is segíti.

A gyárat Thomas F. Welke, az AGCO-GSI alelnöke és Jason Colwell, a GSI Hungary Kft. ügyvezetője adta át, a szalag átvágásnál Alexander Ivannikov, a GSI regionális igazgatója és Németh Zoltán gyárigazgató is közreműködött. Ezt követően Németh Zoltán körbe is vezette a csarnok első vendégeit, ahol több hónap tréning és sikeres próbaüzem után júniustól megindult a gyártás.

A 670 millió forint értékű beruházást az EAME (Európa, Afrika, Közel-Kelet) régió növekedése hívta életre. A mezőgazdasági szektor – ezen belül a gabona-, baromfi- és sertéságazat – bővülésével a több százezer tonna kapacitással rendelkező gabonatároló rendszerekhez kapcsolódó anyagmozgató berendezések gyártását és felépítését most az észak-amerikai központból Magyarországra helyezhetik át.

„Magyarország és ez a lépés kulcsszerepet játszik abban, hogy a GSI az észak-amerikai kontinensről kilépve globális vállalatként folytassa tovább útját, és Európában is minőségi termékekkel, teljes körű kiszolgálással segítse a mezőgazdasági szereplők munkáját” – mondta a gyárátadón Thomas F. Welke, az AGCO-GSI alelnöke.

„Biatorbágy mellett szólt a központi lokáció, hiszen legfontosabb exportpiacaink a régión belül Ukrajna, Oroszország és a környező országok, de magyarországi partnereknek is egyedileg tervezünk és szállítunk majd gabonamozgatáshoz használt emelő- és szállítószalag rendszereket” – tette hozzá Jason Colwell, a GSI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Emellett az infrastruktúra, valamint a logisztikai és befektetési szempontok, de a megfelelő gyárépület is adott volt. További fontos tényezőként a szakképzett munkaerő és a helyi beszerzési lehetőségek is támogatták a döntést.

A 2013 novemberében elstartolt projekt keretében júniusra a 8 000 négyzetméteres csarnok gyártási területén 12 hegesztőállomás, lézervágó, hajlító, vízvágó, szögvas, valamint lemez- és rúdanyag megmunkáláshoz használt berendezések kaptak helyet. A gabona anyagmozgató rendszerek gyártása mellett az épület raktárként és elosztóközpontként is funkcionál, mind a teljes gabona-, mind a baromfi- és sertéstenyésztést kiszolgáló üzletágnak.

A további 2 000 négyzetméteres irodaépülettel együtt a GSI Hungary Kft. tervei szerint 125 munkahely létesül, a kiszolgálóegységek mellett tervező- és mérnökcsapatra, logisztikai és beszerzési, minőségbiztosítási, valamint CNC és hegesztő szakmunkásokra is szükség lesz. A munkavállalók száma az első két év teljesítménye alapján jelentősen növekedhet.

A vállalat célja az is, hogy minél több magyar beszállítóval dolgozzon együtt. Jelenleg a közvetlen anyagbeszállítóik között 76% a magyar beszállítók aránya (13 cég), míg a hazai szolgáltatókkal együtt ez közel 90%-ra nő, amely összesen 124 hazai céget jelent.

Az AGCO-GSI szeretné a közeljövőben is folytatni bővülését az EAME régióban, amely kedvező lehetőségeket tartogat számára; a biatorbágyi üzemben terveik szerint a 2014-es teljesítményük háromszorosát is elérhetik a következő két év során. Partnereik között kisebb gazdák és termelők, de multinacionális nagyvállalatok is szerepelnek, fő exportpiacaik pedig továbbra is az Európai Unió, valamint a CIS régió államai, de az afrikai és közel-keleti kilátások is biztatóak.