fbpx

A tavasz melegebb lesz a szokásosnál, de most is lesz fagy

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 23.

Egy pillanat alatt véget ért a tél, most jön a száraz, meleg tavasz. Szerencse, hogy legalább pár napig télies volt az idő. A folytatásban a 2018. évi tavaszra fog emlékeztetni az időjárás.

 

barackviragzas

Idén is korán fognak virágozni, megint drukkolnunk kell a barackfákért (Forrás: Horizont Média)

 

Rövid, de kemény hideg

Január 18. körül 1-2 napon át Európa több országában is erős fagy uralkodott, különösen Lengyelországban és a balti régióban. Február 7. és 15. között ennél is erősebb fagyhullám érkezett, ami Észak-Európában, Észak-Lengyelországban, Németországban, a Benelux államokban és Észak-Franciaországban veszélyeztette a télre fel nem készült vetéseket. Magyarországon csak egy napig tartott a nappal is jelentős fagy. Bár rövid volt a „tél”, Európa több pontján ekkor az elmúlt 50 év legalacsonyabb hőértékeit jegyezték fel – írja az európai előrejelző rendszer, a MARS legfrissebb jelentésében. Németországban például mínusz 20 fok alá esett a hőmérő higanyszála. Ennek ellenére az őszi vetések jól állták a sarat (nálunk szó szerint), mivel a leghidegebb régiókban egyidejűleg hótakaró is védte az állományokat.

 

időjárási anomáliák

 

Némi fagykár keletkezett Nyugat-Németországban, Kelet-Franciaországban, és egészen kicsi Magyarországon (Baranya és Békés megye), Délkelet-Európában és Törökországban, mivel itt hiányzott a hópaplan. A téli fagyokra már nagyon szükség volt: javult tőle a rögös talajszerkezet, gyérültek a kártevők és kórokozók, a gyümölcsfák elmélyítették nyugalmi állapotukat, Magyarországon pedig a belvizes területeken növelte a növények túlélési esélyeit. A tél egészét tekintve azonban Dél-Európa legtöbb részén 2 fokkal a sokéves átlag felett alakult a hőmérséklet.

 

Jön a száraz meleg

A klímaváltozás miatt a tél válik „monszunossá”: Európa legnagyobb részén a lehullott csapadékmennyiség átlag feletti volt, a legnagyobb anomáliák Olaszországban, Romániában, Bulgáriában és Görögországban voltak. Mint fentebb említettük, Magyarország is teljesen „átázott”. Ahogy a térképen is látjuk, az ország keleti fele a szokásos csapadékmennyiség kétszeresét kapta meg. Eközben erős havazásról számoltak be Németországban, Ausztriában, Lengyelországban és Spanyolországban.

 

lehullott eső

 

Márciusi fagyra van esély

Az elkövetkező néhány napban Európa nagy részén 4-6 fokkal melegebb lesz, mint a sokévi átlag, Oroszországban viszont mínusz 25-30 fokos hidegre van kilátás. 40-80 mm csapadék fog esni Nagy-Britanniában és Spanyolországban, míg másutt száradnak a talajok. A márciusi, áprilisi és májusi hosszú távú időjárás-előrejelzés a szokásosnál melegebb feltételeket jelez Európa nagy részében. Az Accuweather hosszútávú előrejelzése szerint az idei tavasz Közép-Európában nagyon fog hasonlítani a 2018. évire, és ismét fennáll a veszélye a tavaszi fagynak, ami leginkább márciusban következhet be. Megint drukkolnunk kell a barackfákért.