fbpx

Mi van itt? Az új árpa drágább, mint az új búza

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 08.

A takarmányozáshoz nemcsak kukorica és szója kell, hanem árpa is. Mivel jellemzően olcsóbb, mint a búza, a takarmánygyártók és állattartók szívesen használják. Az ótermés ára azonban elérte a kukoricáét, az új termésé pedig lehagyta a búzáét is. Mi van itt?

 

árpamag

 

Átalakuló beszerzési útvonalak

Az árpa globális piacán átalakultak a korábbi beszerzési csatornák, miután Kína vámokkal megnehezítette az ausztrál termény belépését az országba. Mivel most nem innen vásárol, Ukrajnából és az EU-ból fokozza a termény behozatalát. Eközben az ausztrálok Szaúd-Arábiát, a világ elsőszámú árpafelvevőjét célozták meg.

Kína nemcsak kukoricát és szóját vásárol nagy mennyiségben a világpiacról, hanem takarmányárpát is, melynek beszállítás a futó gazdasági évben 5,8 millió tonnára nőhet a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) szakértői szerint. Az amerikai USDA szerint 7 millió tonna lesz a végső adat, a francia Strategie Grains viszont rekordmagas, 10 tonnás kínai importtal számol. Ezzel Kína át is venné a világ legnagyobb árpavásárlójának címét Szaúd-Arábiától, aki a szezonban „csak” 7,6 millió tonna magra tarthat igényt az USDA szerint.

 

Európa az egyik legnagyobb beszállító

A francia elemzők optimizmusát bizonyára fűti, hogy Kína eddig mintegy másfél millió tonna árpát vett Franciaországtól. Ugyanennyit vásárolt Kanadától is. Megfigyelők szerint az ázsiai kereskedők továbbra is lendületesen vásárolnak e két országból. 2021/22 végére 2 millió tonnára emelkedik a franciák által leszállított árpamennyiség, de az EU más államai is bekapcsolódnak az exportba.

Ukrajnából szintén sok árpa érkezik az ázsiai országba, már az új termést vásárolja Peking. Ennek eredményeként Ukrajnában a februári takarmányárpa ára 242-245 dollárra (72-73 ezer forintra) emelkedett tonnánként (kikötőbe szállítva), ami majdnem azonos a kukorica árával. A júliusban szállítandó új árpa határidős ára elérte a 225–230 dollárt (67-68 ezer forintot), vagyis drágább, mint a júliusban szállítandó új búza (220–225 dollár, cc. 66 ezer forint), vagy az október–decemberi szállítású új kukorica (205–210 dollár, cc. 62 ezer forint).

 

A közelebbi célpontok is sokat fizetnek

Miközben Európa és Ukrajna Kína felé fordult, Ausztrália – jobb híján –Észak-Afrika és a Közel-Kelet országainak kiszolgálására koncentrál, ahová most jóval kevesebb gabona érkezik a Fekete-tenger felől. Szaúd-Arábia a legutóbbi tenderen 600 ezer tonna takarmányárpát vett tőlük olyan áron, mint korábban Peking. Ausztrália 4 éves csúcsot érhet el az árpa exportjában, az előrejelzett 7 milliót tonnás kivitel 63 százalékkal magasabb lenne, mint az előző gazdasági év teljesítménye.

 

Az elképesztő ausztrál búza- és árpatermésről itt írtunk: Búzacunami délről: jön az ausztrál termés.

Tavaly ősszel a magyar árpavetés sokkal jobban sikerült, mint az esőkbe belecsúszó, novemberre tolódó búzáé. Lásd cikkünket itt: Elúszó megyék: van, ahol a búzavetőmag kétharmada zsákban maradt.