Búzacunami délről: jön az ausztrál termés

Két év súlyos aszály és erdőtüzek után Ausztrália megrázta magát. A 2020/21-es gazdasági évben a búzatermésük eléri a 31 millió tonnát. Ez a valaha mért második legjobb eredmény és több mint duplája az előző évi, aszályos szezonban betakarított 15,2 millió tonnának.

 

 

Fontos piaci szereplő

Mindezt azért érdemes tudni, mert Ausztrália fontos szereplője a globális búzapiacnak. Az olyan top-évjáratokban, mint amilyen a 2015/16-os volt, a negyedik legnagyobb exportőr tud lenni a világon (Oroszország az EU és az USA után). 2018/19-ben azonban Kanada, Ukrajna és még Kazahsztán is megelőzte a kivitt mennyiséget tekintve. Ha tehát azt mondjuk, hogy Ausztrália hasonló termést takarított be, mint 2016-ban, akkor azt komolyan kell venni.

 

 

Eddig kevés és drága volt a takarmány

Az aszály idején a takarmánypiacnak jelentős kihívásokkal kellett szembenéznie Ausztráliában – írja jelentésében az USDA: A 2019 áprilisától augusztusáig tartó időszakban a takarmányárpa nagyjából ugyanolyan drága volt, mint a búza. Az alacsony árkülönbség miatt az állattartók az árpa helyett inkább a búzát választották az abrakadagokba. A javuló terméskilátások aztán szétnyitották az ollót a két termény ára között, így 2020 májusára „normalizálódott” a két gabona egymáshoz viszonyított értéke. Ez ismét az árpa felé fordította az állattartókat. Az első becslések szerint 2020-ban az árpatermés 11,5 millió tonna lett, ami szintén az eddig feljegyzett második legjobb eredmény. Mivel Kína magas behozatali vámot szabott ki rá, így most ebből a terményből egyébként is több van az ausztrál belpiacon, ami tovább csökkentette az értékét.

 

Házon belül a negyede sem fogy el

Az előzetes betakarítási becslés szerint 2020-ban 31 millió tonna búza került a raktárakba, ebből a gazdasági év folyamán 7,5 millió tonna fogyhat el az országan. Ez kisebb mennyiség a vártnál a mérsékelt takarmány célú felhasználás miatt. Mint mondtuk, az árpa versenyképesebb alapanyag lett, másrészt az érkező esők is növelték a legelők fűhozamát, ami eleve visszaveti a gabonák takarmánycélú felhasználását. Plusz legelő állatból sincs annyi, mint a kétéves aszályt megelőző években.

Egyszóval rengeteg a búza, a kivitelét pedig hajtják az erős nemzetközi árak. Ebben a szezonban az ausztrál búzaexport elérheti a 21 millió tonnát, ami a valaha regisztrált harmadik legjobb eredmény lenne, és duplája az előző szezonban elért kivitelnek. Utoljára 2016/17-ben került hasonló mennyiségű (22,6 millió tonna) ausztrál búza a nemzetközi piacra. A top-exportőrök sorrendje így alakulhat át: Oroszország, USA, megosztott harmadik helyen EU és Kanada, majd Ausztrália. A kontinensnyi ország elsősorban a saját térségében értékesít: exportjának több mint 80 százaléka továbbra is kelet-, délkelet- és dél-ázsiai országokba irányul, főként Indonéziába, Vietnámba, a Fülöp-szigetekre és Kínába.

 

Lásd még a témában: Figyelem, eladni! Lavinát indított a kukorica áresése

agrár árpa ausztrál búza export kivitel mezőgazdaság piac takarmány úzatermés