fbpx

Januárban melegebb van nálunk, mint Spanyolországban

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 26.

Az Európai Bizottság agrometeorológiai előrejelző rendszere szerint teljesen felborult a világ a rendje. Európa déli részén és Angliában hidegebb napokat élnek meg az emberek, mint a kontinentális Magyarországon. Ez most nagy szerencse: túl későn vetettük el a búzát ahhoz, hogy komolyan felkészülhessen egy hideg télre.

 

spanyol hoeses

Spanyolország 50 éve nem látott ilyet (forrás: elpais.com)

 

Az utolsó pillanatban megedződött a búza

Decembertől január 18-ig Európa legtöbb részén a szokásosnál melegebb volt az időjárás, de január elején szokatlanul hideget tapasztaltak az Ibériai-félszigeten, Franciaország nyugati részén, az Egyesült Királyságban és Írországban. Ezekben a régiókban a hideg napok száma (nulla foknál alacsonyabb hőmérséklet) lényegesen magasabb volt a szokásosnál. Spanyolországban hatalmas, 50 éve nem tapasztalt hóesés lepte meg az itt élőket. Ezzel szemben a szokásosnál lényegesen melegebb időjárás jellemezte Délkelet-Európát és Törökországot.

A decemberben még gyenge fagytűréssel rendelkező őszi kalászosok szerencsére szinte mindenütt jól viselték a január elején érkező hideget. A MARS-jelentés szerint fagykárok legfeljebb a Volga mentén, Észak-Romániában, a Közép-Balkánon, Spanyolország északi részén és Törökország északnyugati területén érhették az állományokat. Itt a fagyos napok hómentes földeket értek. Nálunk szerencsére mindössze két éjszaka volt -10 fok körüli hőmérséklet – nagyjából ennyi volt a tél. Így a búzaállományok hó nélkül is átvészelték a telet. Decemberben még félő volt, hogy nem ez lesz a helyzet.

 

idojarasi anomaliak

 

Keleten elképesztő meleg a tél

A következő napokban a szokásosnál melegebb körülmények várhatók Európa nagy részén. Az Ibériai-félszigeten és Franciaországban a napi középhőmérséklet 2-4 fokkal lesz a sokévi átlag felett. Közép-Európa egyes részein (kiemelten Magyarországon), valamint Délkelet-Európában akár 6 fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál. Minél keletebbre nézünk, az anomália annál nagyobb – összegez a jelentés. Ukrajnában és Oroszország európai területein +8 fokos is lehet az időjárási kilengés. A februári, márciusi és áprilisi hosszú távú időjárás-előrejelzés a szokásosnál melegebb feltételekre utal Európa nagy részében, különösen a Földközi-tenger keleti régiójában.