Péntektől indul az agrártámogatási előlegek kifizetése

Idén a gazdálkodók 169 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, ötmillió hektár mezőgazdasági területre. Ezekből három nagy támogatási forma esetében fizetnek előleget az egységes kérelmekben jelzett támogatási igények után – közölte az Agrártárca.

A Közös Agrárpolitika keretében négy nagy támogatási jogcímcsoporton – a közvetlen támogatások, a Vidékfejlesztési Program pályázatai, a nemzeti támogatások és a piaci támogatások csoportján – keresztül a magyar agrárium évente átlagosan 700 milliárd forint támogatásban részesül, a tavalyi kifizetések elérték a 793 milliárd forintot. Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál kérelmenként maximum 70 százalék, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál – mint például az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása – maximum 85 százalék lehet.

 

 

A gazdálkodók által idén benyújtott egységes kérelmekre a Magyar Államkincstáron keresztül – az előleget és az előlegfizetés lezárulta után november 1-jét követően fizethető részfizetéseket is beleszámítva – még 290 milliárd forintot fizetnek ki. Ebből a tervek szerint több mint 232,5 milliárd forint a közvetlen támogatásokhoz, 37,5 milliárd forint a területalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz, 15,5 milliárd forint pedig olyan nemzeti agrártámogatásokhoz kapcsolódik, mint például az állattartók átmeneti nemzeti támogatása, ötmilliárd forintot pedig már kifizettek az uniós krízistartalék maradványából. A területalapú támogatásokon túl egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások (termeléshez kötött támogatások) kifizetését is megkezdik. Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke elmondta: az előlegkifizetéseket a kisebb ügyfelekkel kezdik. 7800 levelet küldtek ki az egységes kérelmekkel kapcsolatosan pontosításért, a MÁK elnöke azt kérte, hogy a megszólított gazdák minél gyorsabban válaszoljanak ezekre a mihamarabbi kifizetés érdekében.

Az előlegek konkrét összege még nem ismert. A forint euróhoz mérten gyengülése miatt azonban számottevő emelkedés várható, erről itt írtunk. Amint nyilvánossá válik, pontosan mennyit is fizetnek, lehozzuk a Mezőhír oldalán.

agrártámogatás előleg kifizetés mezőgazdaság támogatás termeléshez kötött területalapú zöldítés