Startertrágyázás növényspecifikus mikrogranulátumokkal

Napjaink növénytermesztési gyakorlatában fokozódik az igény a költségtakarékos, hatékony agrotechnikai módok alkalmazására. A tápanyag-visszapótlás terén egyre inkább előtérbe kerül a növény igényéhez, illetve az adott fenológiai fázishoz igazodó, a termőhely adottságait figyelembe vevő műtrágyázási technológia következetes használata.

A magból kibújó gyökérkezdemény fejlődésének korai szakaszában a magban tárolt tartalék tápanyagokat használja fel, ami nem elegendő nagy felületű gyökérzet kialakítására. E mellett a hűvös talajban a talajélet, vele együtt a foszfor feltáródása is még minimális, ami jelentős stresszhelyzetet okoz a növény számára. Abban az esetben, ha a talajban rendelkezésre is áll megfelelő mennyiségű tápelem, azt a korlátozott oldékonyság, lekötődés miatt a csíranövény csak nagy energia árán tudja hasznosítani, ami a későbbi fejlődése során a kórokozókkal, gyomnövényekkel szembeni harcban hátrányosan érinti.

Ezeknek a gátló tényezőknek a kiküszöbölésére jelentenek megoldást a Fertilia Kft. UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágyái, amelyek amellett, hogy a kezdeti fejlődési szakasz tápelemszükségletét biztosítják, magas komplex hatóanyag-tartalmuk révén gyors, dinamikus kelést, csíraképződést és erőteljes gyökérnövekedést is eredményeznek. Használatukkal a gyökérnyak megvastagszik, ami mechanikai védelmet nyújt a tél beálltakor a növény számára. A mikrogranulátum nyújtotta plusz energia eredménye az egész vegetációs időben megmarad, és a terméseredményekben is megmutatkozik.

Az UMG MICRO termékcsalád UMG MICRO ZeaStart és UMG MICRO HeliaStart tagjai a piacon egyedülálló módon növényspecifikus készítmények, a tavaszi vetésű kukorica és a napraforgó makro-, mezo- és mikroelemigényére kifejlesztve, ásványi nitrogénben, foszforban, „talajélesztő” enzimekben és szerves kelátképző anyagban, valamint szerves kénben gazdag összetétellel.

Az UMG MICRO ZeaStart jól oldódó foszfor- és kiemelten magas cinktartalmú starter termék, amelyet kukoricára ajánlunk. Különösen fontos a használata, ha talajunk rossz cinkszolgáltató képességű, mert a cink hiánya gátolt növekedést, rossz megtermékenyülést okoz, ami a minőségi romlás mellett jelentős terméscsökkenéssel jár együtt.

Kijuttatása ott is javasolt, ahol az őszi alaptrágyázással talajunkat jó foszforellátottsági szinten tartjuk, mivel a hideg talajon még gátolt a foszforfelvétel a mag csírázásakor, a gyökérképződés elején.

Az UMG MICRO HeliaStart jól oldódó foszfor- és magas kén-, bór-, magnéziumtartalmú starter műtrágya, amelyet a napraforgó startertrágyázására fejlesztettünk ki.

Magas kén- és magnéziumtartalma a termés és olajtartalom növelésének fontos tényezője. A magnézium növeli a fotoszintetikus aktivitást, a kén pedig a növények anyagcsere-folyamataiban, kéntartalmú aminosavak és a fehérjék szintézisében játszik szerepet, s ezen keresztül fokozza az olajszintézist. Napraforgónál a bór mikroelem nagy jelentőségű, fontos szerepe van a virág- és termésképzésben, a gyökér- és szállítószövetek kialakításában.

Cégünknél a gyártási technológia során alkalmazott szerves eredetű alapanyag beépül a granulátumszemcsébe, s a benne lévő szerves hatóanyagok, mint például a szabad aminosavak, fehérjék, szerves savak, vitaminok, betain pozitív hatása érvényesül a termékeinkben. Ezek a szerves anyagok biológiailag aktivizálják a talajt, javítják annak mikrobiológiai tulajdonságát, a szénhidráttartalom táplálékul szolgál a talajélő mikroszervezeteinek, így az aktív talajéletet meghatározó mikroorganizmusok gyors szaporodását is elősegíti.

A szerves komponensben lévő aminosavak jó komplexképző tulajdonsága révén a fémeket komplex formában tartalmazzák, ezért kiváló, jól felszívódó növényi tápanyagként hasznosulnak, és az aminosavak gyors beépülését segítik a növénybe.

A termékek nagy fajlagos felületű és víztartó képességű ásványi hordozót tartalmaznak, amelyek a nedves talajkörnyezetben egyenletes tápanyagleadást biztosítanak. Folyamatos nedvesség hatására az ásványi hordozóból nagy mennyiségű kálium (kálium-metakovasav formájában) és fontos nyomelemek oldódnak ki, ami a növény szárazanyatartalom- és hajszálgyökér-képződését egyaránt intenzíven javítja.

Az UMG MICRO starter műtrágyáink a vetőgépekre szerelt mikrogranulátum-szóró adapter segítségével a vetéssel egy menetben juttathatók ki, 10-20 kg/ha dózisban, közvetlenül a mag környezetébe szórva, így a sorközben lévő gyomot nem, csak a csíranövényt tápláljuk.

Az egyenletes szemcseméretű (0,5-1,0 mm között), pormentes, jól szórható UMG MICRO mikrogranulátumok hatékony eszközei az eredményes gazdálkodásnak!

Nagy Margit fejlesztési vezető

agritechnika fertilia mikrogranulátum műtrágya növénytermesztés startertrágyázás