fbpx

Hazai fejlesztésű atkaölő és totális gyomirtó

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 22.

Az Agro-Chemie Kft. termékei:

A nagy múltú Chinoin Rt. növényvédőszer-részlegéből megalakult Agro-Chemie Kft. immár több mint 10 éve működik önállóan a magyar piacon, ezáltal a hazai növényvédőszerhatóanyag- és késztermék-előállító iparág egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező képviselőjévé nőtte ki magát.

A budapesti üzem hatóanyagok szintézisével, valamint gyomirtó, gombaölő, rovarölő és atkaölő szerek formázásával egyaránt foglalkozik.

A cég saját termékeit külföldön és Magyarországon is forgalmazza. Az exportorientáltság ellenére a 100% magyar tulajdonban lévő Agro-Chemie Kft. kiemelten fontosnak tartja, hogy fejlesztéseiből és termékeiből a hazai piac is részesülhessen. Az alábbiakban az itthon forgalmazott két főbb termékünket mutatjuk be: ez a Fozát® 480 és a Flumite® 200.

A Fozát® 480 és a Flumite® 200 magyar növényvédő szerek. Ennek szellemében 2020. áprilistól 120 napon keresztül ismét elérhető lesz a gazdálkodók számára a Flumite® 200 atkaölő szerünk. A Flumite® 200 hatóanyaga a diflovidazin, amely jelenleg az egyetlen eredeti magyar fejlesztésű növényvédőszer-molekula. Az egyedi hatásmechanizmusú készítmény gátolja az atkatojások kelését, elpusztítja a lárvákat és a nimfákat, valamint sterilizálja a kifejlett nőstényegyedeket. Kiváló transzlamináris hatása révén a levélfonákon és a szövedékben megbúvó atkákat is eléri, hosszú hatástartama pedig 40-60 napos védettséget biztosít. Széles hatásspektrumának köszönhetően a Flumite® 200 levél-, gubacs és takácsatkák ellen is kiválóan alkalmazható, azonban kíméli a nem célszervezeteket, és a méhekre sem veszélyes. Ebből eredően zöld minősítésű szer, és integrált technológiákban is használható. A megfelelő hatás elérése érdekében kulcsfontosságú a kijuttatás időzítése. A tavasszal végzett korai permetezés az áttelelő téli tojások elpusztítását, illetve az atkák felszaporodásának megakadályozását szolgálja, míg a nyári kezelés az újabb felszaporodás megelőzésére és az áttelelést szolgáló tojások képződésének elhárítására ajánlott. A permetezést megelőzően a növényállomány vizsgálata segít az időzítésben, amelyet minden esetben kis egyedszámnál érdemes elvégezni (takácsatkák esetében: 3-5 mozgó egyed/levél; gubacsatkák esetében 100-200 egyed/rügy).

A cég másik, Magyarországon is közismert terméke a Fozát® 480 glifozát hatóanyagú, totális gyomirtó szer. Eredményesen felhasználható szántóföldi kultúrákban, 3 évesnél idősebb szőlő- és gyümölcsültetvényekben, tarlókon, illetve házikertekben és mezőgazdaságilag nem művelt területen is. Kiválóan irtja a magról kelő egy- és kétszikű, valamint a mélyen gyökerező évelő gyomokat is. Mivel a glifozát a növényben az anyagcsere-folyamatot gátolja, ezért az első tünetek megjelenéséhez a magról kelő gyomok esetében legalább 4-5 napra van szükség, az évelőknél pedig több mint egy hét is eltelhet, mire látható lesz a szer hatása. Mivel a Fozát® 480 totális gyomirtó szer, ezért ügyelni kell arra, hogy a permetcseppek ne sodródjanak termesztett növényekre! Házikerti felhasználás esetén 1,5-2%os töménységű permetlé felhasználása javasolt, azaz 10 liter vízhez 1,5-2 dl Fozát® 480-at kell hozzáadni.

Termékeinket keresse viszonteladóinknál vagy gazdaboltok kínálatában! Bővebb információért látogassa meg a www.agrochemie.hu weboldalt, vagy keresse belföldi értékesítő munkatársunkat, Mihalek Erzsébetet a +36 1 9000 823-as telefonszámon!

SZERZŐ: RADICS FANNY