fbpx

Még a nyár folyamán újranyílnak az üvegházak, fóliasátrak építését, valamint az ültetvények telepítését célzó pályázati felhívások

Írta: MezőHír-2020/08. lapszám cikke - 2020 augusztus 09.

80 milliárdos keretösszeggel nyílik meg az Agrárminisztérium által meghirdetett beruházási csomag az állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, a koronavírus-járvány hatásának mérséklése és a versenyképesség növelése érdekében. A jelentős fejlesztési forrást Nagy István miniszter jelentette be több júniusi esemény alkalmával.

A fent említett összegből 30 milliárd forinttal támogatják az üveg- és fóliaborítású növényházak építését és korszerűsítését, a zöldség-gyümölcs hűtőházi kapacitások, hűtőtárolók és zöldségtárolók építését, meglévő létesítmények bővítését, korszerűsítését, amelyek kiegészülnek a betakarítás utáni áruvá alakítást, csomagolást szolgáló technológiákkal.

A támogatást olyan (fiatal) mezőgazdasági termelők/termelői csoportok, szervezetek igényelhetik, melyek elérik a minimum 6 000 euró standard termelési értéket (STÉ) a megelőző lezárt üzleti évben, valamint árbevételüknek legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származik.

A kertészeti pályázatoknál is az eddigi egyénenként elnyerhető 500 millió Ft helyett akár 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás is igényelhető. Plusz 10 százalékpont jár a fiatal mezőgazdasági termelők számára és kollektív beruházás esetén.

50 milliárd forint értékben írnak ki a teljes állattenyésztési ágazatot érintő felhívást a haszonállattartó telepek megújítására. Alkalom adódik az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére, tárolására szolgáló építéssel járó technológia kialakítására, valamint állattartó telepi épületek, létesítmények építésére és bővítésére. Támogatható továbbá az építéssel nem járó projektek megvalósítása az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésén keresztül, illetve az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek is.

A támogatási programok célja Magyarország élelmiszer-ellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, a járvány az agrárgazdaságra gyakorolt hatásainak mérséklése, a versenyképesség növelése és a munkahelyek védelme.

Egy több száz milliós beruházás során kiemelten fontos a megbízható projektmenedzsment, melyhez érdemes lehet külső szakértőt igénybe venni, amennyiben az adott agrárcégen vagy gazdaságon belül erre nincs kapacitás. Egy hosszú távon fenntartható fejlesztés költséghatékony és szabályos megvalósításához a forrás elnyerésén túl számos műszaki kompetencia és releváns projektmegvalósítási, elszámolási tapasztalat szükséges. Egy támogatható ötlet a megalkotásától a kapcsolódó műszaki szolgáltatásokon át a teljes adminisztrációs teher átvétele mellett a fenntartási időszak végéig tart.

SZERZŐ: DR. SZŰCS BALÁZS ÜGYVEZETŐ • REKONTIR BPM KFT.