fbpx

15 millió búzaszem (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 augusztus 06.

Tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű program. Az idén is összefogtak a magyar gazdák, hogy segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason öntöttek össze ünnepélyes keretek között, hogy megőröljék, és a lisztből megsüthessék belőle az Ország Kenyerét.

 

 

A Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét, ezúttal a történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason rendezték meg. Minden magyarországi megyéből és a határon túli térségekből érkeztek magyar gazdák, hogy ünnepélyes keretek összeöntsék búzaadományukat. Az eseményen a nagyszámú magyarországi és határon túli gazda mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Nagy István agrárminiszter, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mellett számos országgyűlési képviselő és magas rangú közjogi méltóság is.

 

 

Só, kovász és forrásvíz

A zsákokban összegyűjtött búzát négyökrös szekéren vitték a színpad elé, hogy onnan egy hatalmas dézsába öntsék össze. A Magyarok Kenyere további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg az ünnepségre: a kovászt a felvidéki magyar közösségből, a sót az erdélyi Parajdról, míg a vizet Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától hozták határon túli gazdáink.

 

Lovakkal őrölték a búzát

Az immáron szétválaszthatatlanul egybevegyült búzaszemeket az egyházak képviselői megáldották, majd ismét bezsákolva szekéren vitték tovább a Szarvasi Szárazmalomba. Hazánk egyetlen működő lóvontatású malmában őrölték meg a szemeket, majd a lisztet Kövér László és Jakab István zsákolta be.

 

 

Augusztus 20-án ez az összeöntött búzából készített liszt lesz az alapja a Nemzet Kenyerének – mondta Jakab István a Mezőhírnek adott interjújában. Hozzátette: 10 esztendeje tart ez a program, eddig minden évben sikeresebb, sokkal több embert mozdul meg, hogy segítsen.

 

Lehet még adományokat adni

A búzaadományok gyűjtése július elején kezdődött, és tart egészen augusztus 20-ig. Magyarországon összesen 89, külhonban pedig további több tucat ponton gyűjtik a felajánlásokat, melyet 20 anyaországi és számos határon túli malomban őrölnek majd meg. A koronavírus okozta helyzetben a szervezők a búzafelajánlás mellett kiemelten számítanak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra is, hogy idén is biztosíthassák a több tízezer magyar gyermek és család ellátását.

(Nézze meg az ünnepségről készült videónkat is!)