fbpx

Önnel is leszerződtek már az almára?

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 23.

Magyarországon azok a feldolgozók, akik több mint 200 tonna almát dolgoznak fel, legkésőbb 2020. augusztus 1-ig kötelesek az általuk felvásárolni kívánt gyümölcsmennyiség legalább 60 százalékát szerződéssel lefedni – figyelmeztet a Nébih. (Meggy esetén május 12. volt a határidő.) A Mezőhír almapiaci összefoglalóját – árakkal – itt olvashatja.

 

 

A hatályos hazai jogszabályi előírások értelmében, a meggy mellett az alma Magyarországon történő feldolgozása esetén is kötelező írásban rögzíteni a gyümölcsértékesítési szerződést. A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat. A szerződések írásba foglalása, a feldolgozásra szánt alma értékesítésében résztvevő minden szereplő, azaz a közvetítő kereskedelem vonatkozásában is kötelező előírás. 

A szerződésben foglaltakat a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi. Ha a mezőgazdasági igazgatási szerv megállapítja a kötelezettség megszegését, ágazatfelügyeleti bírságot szab ki, amelynek legkisebb mértéke tízezer forint, legmagasabb mértéke 50 millió forint.