fbpx

Géppiac: új rekord és erősödő koncentráció

Írta: Kohout Zoltán - 2019 december 13.

Kevesebb darab fogyott, de rekordösszegben vásároltak tavaly agrárgépet, -eszközt a magyar gazdaságok. Jó hír, hogy a beszerzéseket már döntően nem a támogatás határozza meg, hanem a valós fejlesztési-korszerűsítési szükséglet. Ugyanakkor viszont még intenzívebb a piaci koncentráció: a „géptermés” felét-nagyját 3-10 cég aratja le.

 

Rekord?

 

Bár a tavalyi év végi agrárgép-értékesítési adatok még nem véglegesek, vélhetően 2019-ben is folytatódott a 2008-2010-es gazdasági válság óta tartó növekedés. A 2018-as 175 milliárdos rekordforgalom után idén elérheti a 180 milliárdot is.

 

Ebből többet, abból kevesebbet

 

A forgalom zömét továbbra is az erőgépek adják: az agrárgép-gépberuházás összértékének csaknem 60%-ában a traktorok 34, a gabonakombájnok 13%-kal vannak jelen (a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai az első 3 negyedév számait mutatják – KZ). A legkeresettebbek az 50-100 LE-s, könnyű univerzális gépek, amelyekből 814 darabot adtak el.

Nő a sokoldalú, 100-140 LE-s, farmra való és a 260 LE feletti nagyobb traktorok piaca, és 8 gumihevederes és 4 lánctalpas járószerkezetű is vevőre talált. A gabonakombájn-piac az idén 5%-kal szűkült, ami a 2018-as 232 helyett 220 új arató-cséplőgép értékesítését jelenti. Csökkent a kombájnokhoz vásárolt eszközök iránti kereslet, és kevesebb kelt el bálázógépből, bálacsomagológépből, ugyanakkor nőtt a rakodógépek eladása.

Ellentmondásos a munkagéppiac is: kissé szűkült a talajművelőgép-forgalom, bár hengerekből és kultivátorokból több kelt el, és visszaesett a tápanyag-kijuttató, a vető-, a növényvédő és a kertészeti gépek iránti kereslet is.

 

Az egyik szemünk nevet

 

Az összességében mégis pozitív kép mögött fontos tényezőként állnak már nemcsak az Európai Unió agrártámogatásai, hanem a kedvező hazai hitel- és lízingkonstrukciók. A vásárolt gépek, eszközök jelentős része államilag támogatott konstrukciókban talált vevőre.

Míg a korábbi, pályázat-dominált időszak bizonyos szempontból torz piaci mozgásokat és fejlődést hozott, most, a pályázatfüggetlen, sokszor szabad felhasználású hitel- és lízingkonstrukciók révén a gazdaságok valóban szakmai – precíziós, modernizációs –irányba vihetik beruházásaikat.

Mindeközben tovább tart a piac mind markánsabb koncentrációja: száznál is sokkal több szereplőt tömörítő agrárgéppiacot 10 cég uralja. További beszédes adatokkal a Mezőhír januári száma szolgál.