fbpx

A marokkóiak bent ragadtak, mégsincs elég munkáskéz a szürethez

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 05.

Spanyolország egyszerre küzd a koronajárvánnyal és az időjárással. A Kanári-szigetek egyikén, az El Hieron egy ananászültetvényes panaszkodik arra a Tagesschau oldalán, hogy a jelek szerint 30 tonna gyümölcsöt nem fog tudni eladni amiatt, hogy akadozik az áruforgalom és kevesebb portéka értékesíthető, mint máskor. A Kanári-szigeteken gyakorlatilag mindenki a turistákból él, a kisebb ültetvények is alapvetően őket szolgálják ki. Most a reklámok arra buzdítják a szigetlakókat, hogy igyekezzenek ők maguk megvenni a helyi termékeket. Az itteni kormányzat pedig úgy döntött, hogy nem várnak a segélyek kifizetésével nyárig, most van szükség a pénzre a mezőgazdaságban.

A szárazföldön, Valenciától délre jobb a helyzet. Egy itteni termelő a Tagesschau beszámolója szerint alapvetően saláták értékesítéséből él, a termés harmadát Németországba exportálja. A szállítási lánc elvileg működik, nagyobb bajt okoz az időjárás és a koronavírus miatt kieső munkáskezek. „Ha valaki megbetegszik, akkor feltételezzük, hogy a család minden egyes tagja koronavírusos, így valamennyien karanténba kerülnek. Tesztelés nincs, sajnos. Mások egyszerűen csak félnek, ezért inkább nem jönnek salátát szedni” – sorolja a gazdálkodó, aki megjegyzi: védőmaszkból is kesztyűből sincs elég az országban.

Az andalúziai Almeriában alapvetően a téli zöldségekre specializálódtak a termelők, paprikát, cukkinit, uborkát termesztenek – a hajtatott zöldségek szezonja mostanra gyakorlatilag lecsengett. „A szedők kisbuszos szállítása volt a legnehezebb feladat” – számol be a megkérdezett gazda. Egy sornyi ülést kellett fenntartani egyetlen embernek, vagy mindenkinek külön autóval kellett a munkahelyre érkeznie.

Két hét múlva már érik a cseresznye, a nektarin, a sárgabarack, aztán jön a sárgadinnye – ezeket mind le kell szednie valakinek. Spanyolországban is kevés az idénymunkás. Ezek korábban nagy számban érkeztek Marokkóból, ám az észak-afrikai ország meglepő szigorral zárta le a határait március 13-án. Ez az eperszedést érinti a leghátrányosabban. Az andalúz Huelva térségében 6000 marokkói rekedt bent az országban, az ő munkaszerződésüket most meghosszabbítják, hogy a szezon végéig maradhassanak. Ők sem boldogok. Az iszlám Ramadán ünnep idején sem lehetnek a családjukkal. A spanyol kormányzat a munkanélküliek mezőgazdaságba irányításával próbálja enyhíteni az ágazat munkaerőgondjait.

Forrás: Tagesschau

Gönczi Kriszta

CÍMKÉK járvány