fbpx

A Pannon Breeding program lehetséges indikátorai

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 04.

A Pannon Breeding program a klímaváltozás okozta problémákra keres megoldást. 22 kutatócsoport bevonásával a Pannon régió növényi génállományát kutatja, és olyan technológiákat, módszereket fejleszt, amelyek a program tulajdonosa, a régió és a magyar mezőgazdálkodás számára egyaránt jelentős kertészeti, erdészeti és növénytermesztési innovációt biztosítanak.

Az egyik kutatócsoport a Mutáns indukciós nemesítés megnevezést kapta, melynek célja, hogy a nagy hagyománnyal rendelkező magyar nemesítésű egynyári dísznövényfajtákat újabb, a modern zöldfelület-gazdálkodás igényeinek megfelelő változatokkal gazdagítsa, illetve ennek első lépését, a módszertanát kidolgozza. Ennek keretében hazai (MTA ATOMKI) és nemzetközi (FAO/IAEA – Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Seibersdorfi laboratóriuma) együttműködés eredményeképpen több fizikai mutációs nemesítési módszernél (gyors neutronbesugárzás, gammabesugárzás) három faj (kerti bazsalikom, tollas kakastaréj, büdöske/bársonyvirág) esetében is kielégítően hatékony dózisállományt dokumentáltak. Mindemellett a létrejött kísérleti vonalakat tanulmányozva a csoport lejegyezte a létrejött mutációk típusát, a termékenyülésben és terméskötésben bekövetkezett esetleges aberrációkat (amikor a termékenyülés akadályba ütközik, így nem képződik mag), és ezzel párhuzamosan ezek vegetatív szaporítási módszereinek optimalizálásán dolgoznak. A következő lépésként a megfelelő izolációs módszerek kiválasztásával és megfelelő fitotechnika alkalmazásával elkezdődhet az értékes egyedek felszaporítása és különböző körülmények közti tesztelése. A munkacsoport másik fő kutatási iránya új, innovatív moduláris növényfalrendszer kidolgozása kültéri és beltéri alkalmazásra. E kutatás keretein belül mind kültéri, mind beltéri körülmények között vizsgálják a kiválasztott növényfajok fajlagos vízfogyasztását, esztétikai értékét, illetve a beltéri növényfalak esetében a pótmegvilágítás hatását is. A vizsgálatok során két négyzetméternyi moduláris növényfal-prototípus készült, melyeket a csoport 3 fajjal tesztel (Peperomia obtusifolia ’Variegata’, Chlorophytum ’Green Orange’, Sansevieria ’Hahnii’ fajta) beltéri körülmények között.

A csoport reményei szerint a kutatások, vizsgálatok eredményeként olyan növényi fajok születnek, melyek ellenállnak a klímaváltozás viszontagságainak, és emellett szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak az épületek monumentális falain.

www.tmrt.hu
www.pannonbreeding.hu
www.liveenergypark.hu

SZERZŐ: DR. KURUCZ ERIKA • DEBRECENI EGYETEM