fbpx

Enyhült az AKG tiltólista, az új rovarölő hatóanyag ismét alkalmazható

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 11.

A módosítást éppen a levéltetű-invázió kellős közepén jelentették meg. A gyümölcsösökben gazdálkodók fellélegezhetnek.

 

A módosított növényvédőszerlistáról szóló hír a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán jelent meg, a tiltólista itt érhető el. A közlemény kiemeli, hogy ismét bevethető válik a Sivanto Prime. A flupiradifuron hatóanyag növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslata alapján vethető be.

A rovarölő készítmény az engedélyokirat szerint alma, körte birs, naspolya, saláta, hajtatott szamóca, hajtatott paradicsom, hajtatott paprika, hajtatott uborka, hajtatott tojásgyümölcs, hajtatott cukkini védelmére használható. Az új hatóanyagcsoportba tartozó flupiradifuront elsősorban a kertészekben és szőlészetekben permetezik levéltetvek, körte-levélbolha, kabócák és molytetvek ellen.

Az országban bő 600 ezer hektár tartozik az agrár-környezetgazdálkodási programba, ez a fele a korábbi pályázati ciklusban mértnek, mivel a szigorodtak az előírások. A terület több mint 25 százaléka gyep, közel 70 százaléka szántó, a többi lényegében ültetvény. A korlátozásokat vállaló termelők szántón hektáronként mintegy 270 ezer forint, szőlőben 640 ezer forint, gyümölcsösben 530 ezer forintot támogatást kapnak.