fbpx

Napraforgó, repce, szója: ennyi lesz belőlük Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 11.

Folytatódik az aszály, amit főként a nyugat-európai országok repcetermése szenved meg idén is. A napraforgó és szója jobb helyzetben lehet.

Az EU-27-ben az olajosmagvak termőterületét 10,5 millió hektárra becsüli az EU Bizottság, ami tavalyhoz képest 1,4 százalékos növekedésnek felel meg, ugyanakkor 5,7 százalékkal elmarad az ötéves átlagtól. Nagy területvesztést szenved el a napraforgó (-2,3%), amelynek már lassan egy évtizede esik az ára. Nő viszont a szója (+2,7%) és különösen a repce (+11,3%) területe, ám utóbbi esetében meg kell jegyeznünk, hogy nagyon alacsony szintről próbál visszatalálni korábbi önmagához. Az alábbi ábra világosan érzékelteti, hogy nagyon messze járunk a 2018-ban mért 6,3 millió hektáros csúcstól. Ez volt az utolsó olyan év, amit egy nedves ősz előzött meg. 2018-ban már porba kellett vetni a repcemagot (főként Északnyugat-Európában, azaz a legfontosabb termőkörzetekben), és a növény azóta sem talál kedvező feltételeket a fejlődéséhez.

 

A várható termésmennyiségekre és készült becslés. Az EU Bizottság szerint a közösség olajosmag-termelése 29,4 millió tonna lehet idén, ami bő 5 százalékkal jobb a tavalyinál, de ugyanennyivel rosszabb is, mint az ötéves átlag. Nagy előrelépés várható a szójatermelésben, csaknem 12 százalékos pluszt érhetünk el 2019-hez képest. Ha az ötéves átlagokat nézzük, akkor ez az egyetlen olajos, ami igazi növekedést érhet el: 18 százalékkal több lehet a megtermelt bab a tavalyinál, de még így is a 3 millió tonna alatt marad. A repce 8 százalékos termésnövekedése valójában visszalépés a korábbi évekhez képest. A napraforgó mennyisége hasonló lehet a tavalyi, jól sikerült eredményhez, messze átlag felettinek ígérkezik az elemzők szerint.