fbpx

Országszerte összefogások és engedélyek a fertőtlenítőgyártásra

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 20.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinálásával hat magyar gyártó működik együtt a fertőtlenítőgyártásban, így a következő hónapokra biztosított a belföldi ellátás.

A bőr-, felület- és eszköz-fertőtlenítőszerek előállítási folyamatát sikerült belföldi gyártással lefedni, beleértve az alapanyagokat és a csomagolóeszközöket is. Hasonló összefogással más létfontosságú termékek gyártása is teljes egészében megvalósítható Magyarországon. A fertőtlenítőgyártás a kórházak, egészségügyi intézmények, rendvédelmi szervek, közművek és más szolgáltatók mellett a lakossági szükségletet is kielégítheti.

György László államtitkár (ITM) ápr. 17-i sajtótájékoztatóján természetesnek nevezte, hogy az állam koordinátorként és támogatóként együttműködik a gyártókkal, és az is normálisnak számít mindenütt, ha egy ország a helyi cégeket részesíti előnyben.

A belföldi termelés több munkahelyet és nagyobb adóbevételeket eredményez, így összességében akkor kifizetődőbb lehet, ha a behozatal egyébként olcsóbb lenne. A sajtótájékoztatón az együttműködésben részt vevő cégek képviselői is nyilatkoztak. A vállalatvezetők üdvözölték, hogy a kormány az eljárások egyszerűsítésével megkönnyítette a nélkülözhetetlen termékek gyártását, és hozzátették, hogy a veszélyhelyzet a piaci szereplőket is nagyobb tehervállalásra ösztönzi.

A járványveszély gyors cselekvésre késztette a Mol-Lub Kft.-t is. Mivel a fertőtlenítőszer kulcsfontosságú, világszerte keresett termék lett, a termelését így a lehető leghamarabb átszervezték az almásfüzitői üzemben. Az átállást ennyi idő alatt állami segítség nélkül nem tudták volna megszervezni, hiszen például a kézfertőtlenítő engedélyeztetése a szokásos fél év helyett 3 nap alatt lezárult.

A Győri Szeszgyár Zrt. jelentős külföldi megrendeléseket utasított vissza a belföldi igényeket figyelembe véve. A kivitel aránya ezért 90 százalékról 70 százalékra csökkent márciusban, és a cég sok millió forintos jotékonysági felajánlásokat is vállal. A győri üzem a Mol-Lub Kft. részére elsőként kezdett alapanyagot szállítani a fertőtlenítőgyártáshoz.

A belföldi ellátás érdekében visszafogta a kivitelt a Hungrana Kft. is. Az orvosi alkoholokat is gyártó cég szintén jelentős készleteket különít el adományozásra, így többek között vállalták több kórház és a falugazdász hálózat ellátását kézfertőtlenítővel.

A Kall Ingredients Kft. és a Viresol Kft. is jóváhagyta a gyártás átszervezését, így a két vállalat jelentős mennyiségű alapanyaggal láthatja el a stratégiai gyártókat.

A PannoniaBio Zrt. stratégiai igazgatója az egészségügyi intézkedéseket nevezte a legfontosabbnak, a vállalat ezért mindent megtesz a munkavállalói védelmében, valamint adományokkal támogat egészségügyi intézményeket és önkormányzatokat. A cég a piaci részesedésének megfelelően jelentős részt vállal a megnövekedett terhekből, élelmiszeripari kapacitásainak fenntartásával pedig a gazdasági károk enyhítéséhez is hozzájárul.

A Florin Zrt. január óta 25 ezer tonnáról 100 ezer tonnára emelte a heti fertőtlenítőgyártási kapacitásukat. 2 héten belül befejezik egy új gyártócsarnok építését is, így az eddigi teljesítmény megduplázódhat.

Országszerte összesen 29 társaság kapott az elmúlt hetekben engedélyt fertőtlenítőgyártásra. Az ITM folytatja a koordinációt az érintett cégekkel, hogy a termelés a belföldi igények kielégítésén túl hosszabb távon a kivitelhez is hozzájárulhasson.

 

Forrás: MTI

CÍMKÉK koronavírus